tiistai 9. heinäkuuta 2019

Täällä ollaan, ihan pihalla!

pihahommia

Terveisiä Amerikasta! Täällä on oltu kohta kuukausi ja osa ajasta ihan pihalla, monella tapaa... Olen Instagramin puolella jo ehtinyt kertoa, että talomme yhteydessä oleva piha on villiintynyt puoliviidakko. Vanhoja, massiivisia puita on useita, mutta ei kukkapenkkejä tai keittiöpuutarhaa. Ellei yhtä hylättyä kasvilaatikkoa lasketa sellaiseksi.

villiintynyt-piha Takapiha taloon muutettuamme.

Vaihtoehtoja tänne tullessa oli kaksi: antaa pihan olla sellaisenaan ja keskittyä vuodeksi ihan muihin juttuihin. Tai laittaa hihat heilumaan ja tehdä, mikä järkevältä tuntuu lyhyt asumisaika huomioiden.

kanttausrauta Sieltähän löytyi pensasmustikka!

No enhän minä kovin kauaa pystynyt katsomaan takapihan puolivilliä menoa. Se oli ostettava kanttausrauta ja ryhdyttävä raakaan työhön. Ensimmäiseksi pihalla kaivettiin esiin pensasmustikka. Oli siellä muutama marjakin kypsymässä, vaikka paljon  paremman sadon saisi, jos pensasmustikalle istuttaisi kaverin. Ristipölytys suurentaisi satoa huomattavasti.

hylätty-kasvulaatikko Viljelylaatikko ei näyttänyt kauhean lupaavalta.

Seuraavaksi käsittelyyn otettiin hylätty viljelylaatikko. Ensin laatikko tyhjäksi rikoista, pussimultaa useampi säkki ja sitten istuttamaan mangoldia, retiisiä, salaatteja, pinaattia. Vähän mietityttää, lähtevätkö salaatit edes itämään paikallisissa keleissä? Usein pusseissa on maininta, että salaatinsiemenet itävät huonosti korkeassa lämpötilassa. Mutta onhan tätä testattava, kun siemeniä kerran oli.

laatikkoviljely Ensimmäinen erä siemeniä on nyt kylvetty.

Terassin vieressä kasvaa dogwood eli jonkin sortin kukkiva kanukkapuu. Puun alla puolestaan on pihan ainoa "kukkapenkki" eli muutama kuunlilja.

dogwood_kanukka_amerikassa Kuunliljat ovat pihan ainoat perennat.

Koska puu on keskeisellä paikalla (se näkyy terassille ja olohuoneeseen), halusin siistiä puunalusen kanttaamalla. Olin myös haaveillut ahkeraliisa-matosta, jonka olen useana vuonna istuttanut omaan puutarhaani omenapuun alle.

kanttaamalla_siisti_piha Lehtien väri ja muoto tulevat kauniisti esiin multapintaa vasten.

Puunalunen siistiytyi nopeasti, maisema sai heti ryhtiä ja kuunliljojen lehdet loistavat huomattavasti kauniimmin multapintaa vasten. Mutta ahkeraliisaideasta jouduin luopumaan. Sekä melko huikean hintatason että ajankohdan vuoksi.

Puun alle olisi uponnut ainakin parikymmentä yksilöä. Lisäksi tässä vaiheessa kautta on ollut hankalaa löytää laadukkaita kesäkukkia. Hinta on edelleen korkea mutta kukkien kunto jo heikko. Tarkoituksena on nyt peittää alue kuorikatteella. Kunhan ensin löydän sitä ja hetken taas nikottelen hintaa. Esimerkiksi kasvulaatikkoon käyttämäni multapussit maksoivat kympin kipale. Ja pussikokoa on Suomea pienempi.

kanttaus_kaareva_muoto_puutarhaletku Puutarhaletku on hyvä apuväline kanttausta tehdessä.

Hain muodon puunalusen kanttaukseen puutarhaletkun avulla. Kaarevia muotoja on helppo taivutella ja kantata sitten letkua mukaillen.

pihalla Kanttauksella on helppo kohentaa puutarhan ulkonäkö.

Vaikka pihalla on aikamoinen savotta, olen osannut nauttia myös pienistä edistymisistä. Kuten kahdesta itäneestä basilikaruukusta. Tai etupihan kauniisti kukkivasta magnoliasta. Kotipuolen isot laatikkoviljelmät ja kasvihuoneidylli tuntuvat juuri nyt kaukaiselta muistolta. Yllättävän nopeasti sitä alkoi iloita simppelin retiisirivistön odottelusta.

kuningasmagnolia_valkoinen_kukka Kuningasmagnolia kukkii näyttävästi suurin kukkasin.

Nyt pihapuuhiin tosin tuli pieni paussi, sillä ilmeisesti pikkuiset hämähäkit purivat kesken puuhien ja puremat tulehtuivat kuuman kosteassa kelissä. Sain hoidoksi kunnon hevoskuurin ja käskyn pysyä pois auringosta. Se on siis otettava limonadilasi kouraan ja käytävä kiikkustuoliin etuterassille.

Oikein hyvää (ja ötökkävapaata) heinäkuun jatkoa!

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig