perjantai 27. syyskuuta 2019

Sadonkorjuuta ja tunnustuksia

Kulunut kesä on mennyt puutarhapuuhien osalta lähinnä peukaloita pyöritellessä. Pikkuisen siistimistä, vähän ruukkukasvatusta, ripaus kesäkukkia ja tuoksuvia yrttejä. Ehkä puutarhabloggaajan ei passaisi tätä tunnustaa, mutta olen nauttinut tekemättömyydestä ihan suunnattomasti! Totta kai minulla on ollut ikävä omaa puutarhaa ja tuttuja rutiineja, mutta nyt kun on näin kaukana siitä kaikesta, on voinut (ja ollut pakko) keskittyä ihan muihin juttuihin.
Jotain pientä oli kuitenkin kehiteltävä, eli istutin muutaman tomaatintaimen suojaisalle seinustalle. Pääsin puuhaan vasta heinäkuun puolella, eli sadosta on päästy nauttimaan ihan viime päivinä. Tomaattiseinustalle paistaa ainoastaan ilta-aurinko, mutta oletin kuuman kesän ja pitkän syksyn takaavan sadonkorjuun iloa. Ja nyt näitä tulee, täydellisen punaisia palleroita.
Tiiliseinän lämmössä kasvaa kolmea lajiketta: 'Big Boy', 'La Roma' ja 'Beefmaster'. 'Big Boy' on erityisesti kuumaan ilmastoon soveltuva perustomaatti. Varma, helppo ja sillä on hyvä taudinkestävyys. 'La Roma' puolestaan on pitkulainen luumutomaatti, rakenteeltaan kiinteä ja sopii erityisen hyvin ruoanlaittoon. Oma suosikkini näistä on 'Beefmaster', pihvitomaatti, jonka hedelmät ovat kookkaita, lihaisia ja meheviä.
En ole aivan varma kummasta olen enemmän innoissani: tomaattien kypsymisestä vai vanhan tiiliseinän luomasta täydellisestä taustasta. Lämmintä, karua, maanläheistä. Jopa tuikitavallisen tylsät kottikärryt näyttävät paremmilta seinää vasten!
Täällä on edessä kolmipäiväinen viikonloppu, joka tosin menee nuhaneniä hoidellessa. Sitkeä flunssa on kaatanut kotijoukkoja petiin tasaiseen tahtiin. Kotiviikonloppuna ehtii hyvin sairastella. Ja samalla tarkkailla laiskan puutarhurin tomaattien kypsymistä.


Oikein ihanaa syyskuun viimeistä viikonloppua!

SHARE:

4 kommenttia

 1. Komeita tomaatteja onkin! Kyllä niitä kelpaa hyödyntää ruoanlaitossa. Flunssa on sitkeää ja tarttuvaa yleensä! Nuorin tyttäreni on ollut koko viikon poissa töistä, flunssa oli äitynyt todella pahaksi, nyt tänään on ollut jo hieman parempaan päin. Levollista viikonloppua sinne ja paranemista potilaille <3 Tepa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tepa, toivottavasti sielläkin jo tyttärellä parempi vointi! Täällä taisi alkaa jo uusi kierre, sillä ensimmäinen potilas sairastui uudestaan. Bakteerikanta on varmasti niin erilainen ja ilmastointi sisätiloissa kova (ja vastaavasti ulkona vielä helle). Onneksi maanantaina on kouluista vapaapäivä, niin saa rauhassa parannella vointia. Mukavaa syyskuun viimeisiä päiviä sinne!:)

   Poista
 2. Noin komeita tomaatteja syömällä voisi flunssakin lähteä! Seinäkin on upea, sitä kelpaa katsella. Hyvää alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on ainoastaan se huono puoli, että kun pullukat tomaatit on niin kauniita tiiliseinää vasten, ei niitä malttaisi millään kerätä:D Mutta ai että oli hyvän makuisia, ei ne kaupan tomaatit meinaa maistua enää miltään. Mukavaa uuden viikon aloitusta sinnekin!

   Poista

Blog Design Created by pipdig