sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Hämmästelyä ja ihmettelyä

Kaveri vinkkasi lauantaina, että Iltalehti oli julkaissut verkkosivuillaan taannoisen haastatteluni amerikkalaisen ja suomalaisen joulun eroista. Niinkuin aina lehtijutuissa, monta asiaa oli päässyt mukaan aivan kuten olin ne kertonut. Mutta toki jutun muotoilussa oli myös toimittajan käyttämää kirjoittajan vapautta. Itseäni nauratti kovasti, miten toistuvasti hämmästelin ja ihmettelin amerikkalaisia jouluvaloja ja -koristeita. Ken on blogiani joulukuussa lukenut on huomannut, että hämmästelyn sijaan täällä ollaan oltu lähinnä pettyneitä överijoulukoristelutalojen puutteesta. Kolmatta kertaa Yhdysvalloissa asuvana paikallinen koristelutyyli ei suinkaan ole tullut yllätyksenä. Joka tapauksessa, Iltalehden jouluinen artikkeli löytyy tästä linkistä.
Lapsilla alkoi loma perjantaina. Viimeisenä päivänä istuttiin vielä täydet tunnit ilman kuusijuhlaa, yläkoulussa jopa kokeen parissa ahkeroiden. Itse suuntasin kuopuksen koululle kertomaan suomalaisesta joulusta ja erityisesti joulupukista. Lapsia tämä kiinnosti kovasti, sillä koulussa on edustettuna montaa eri uskontoa. Musiikintunneilla on perinteisten joululaulujen lomassa laulettu myös monet hanukka-laulut ja ekaluokkalainen osaa sujuvasti kertoa juutalaisista juhlanviettotavoista, menora-kyntteliköstä ja dreidel-leikistä. Melkoinen rikkaus ja tuon ikäisenä myös ihana ennakkoluulotonta oppimista. Juurikin tästä koulun ja tämän asuinalueen monipuolisesta kulttuuritaustasta johtuen kouluissa toivoteltiin "Happy Holidays" eikä suinkaan "Merry Christmas". Ja teemapäivänä päälle puettiin Ugly Holiday Sweater.
Jonnekin tämä joulukuu taas hurahti, vähän varkain. Meillä on vielä yksi piparitaikina tekeytymässä. Ja seuraavaksi yritän soveltaa tähtitorttuja löydetyistä aineksista. Luotan siihen, että kaipuu korvaa puuttuvat ainesosat!

Oikein ihanaa neljättä adventtia ja viimeisiä tonttutohinoita!


SHARE:

2 kommenttia

  1. Kiitos, samoin teille sinne! Joulu on sydämen asenne, sen kun muistaa, niin joulu tulee olipa ulkoisesti millaista tahansa.

    VastaaPoista
  2. Toimittajat... :/ Olisi kyllä ihanaa kerran elämässä päästä kokemaan myös se amerikkalainen joulu!

    Joulunurkkaus - Joulublogi

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig