keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kesäkurpitsapatongit

Häiden ja helteiden jälkeen on palattu normaaliin arkeen. Ja aina kun ilmat viilenevät, alkavat meikäläisen jauhopeukalot pyöriä levottomasti. Kesäkurpitsa tuottaa vihdoin ja viimein satoa, joten kokeiluun pääsi kesäkurpitsapatongit. Tosin taikina taitaa soveltua paremmin sämpylöille, mutta onnistui tuo patonkienkin pyörittäminen.
KESÄKURPITSAPATONGIT
3 KPL

3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl kesäkurpitsaraastetta
2 rkl öljyä
1 pss kuivahiivaa
noin 7 dl sämpyläjauhoja (tai 3 dl sämpyläjauhoja + 4 dl hiivaleipäjauhoja, jolloin eivät ole yhtä rouheisia, mutta pehmoisia kylläkin)

1. Sekoita  +42 asteiseen veteen suola, siirappi ja huoneenlämpöinen kesäkurpitsaraaste. Lisää öljy.
2. Sekoita kuivahiiva osaan sämpyläjauhoja ja lisää nesteeseen. Alusta pehmeäksi taikinaksi.
3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 40 min.
4. Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina 3 osaan. Taputtele osat käsin suorakaiteen muotoisiksi levyiksi, käytä reilusti jauhoja. Kääri levyt vinosti rullalle kulmasta alkaen.
5. Anna kohota pellillä noin 20 minuuttia. Tee pintaan viiltoja terävällä veitsellä.
6. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.


SHARE:

22 kommenttia

  1. Herkullisen näköisiä patonkeja! Reseptiäsi täytyy kyllä pikimmiten kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin yön ylikin maistuvat hyviltä, melkeinpä mehevämmiltä kuin eilen:)

      Poista
  2. Kiitos tästä! Juuri mietinkin, mitä tänään tehtäisiin, kun ulkonakin on niin harmaata. Taidetaan leipoa sämpylöitä...tosin sämpyjauhoja ei ole mutta katsotaan onnistuisko kaikilla mahdollisilla jauhoilla mitä hyllystä löytyy:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti onnistuu kaikilla mahdollisilla jauhoilla:) Mukavaa leivontapäivää!

      Poista
  3. Kuoritaanko kurpitsasta kuoret vai raastetaanko kaikkineen päivineen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä raastoin kuorineen. Ensin meinasin kuoria, jotta raaste piiloutuisi taikinaan paremmin (tuo pikkumaistelija on välillä hieman epäluuloinen). Mutta otin riskin ja hyvin on maistunut koko perheelle!

      Poista
  4. Herkullisilta näyttävät! Nam! Mutta miten sinne sopii kesäkurpitsa?? Kyselee hyvinkin ennakkoluuloinen kaavoihin kangistunut kotileipuri ;))

    VastaaPoista
  5. Hyvin sopii:) Kesäkurpitsahan on hyvin miedon makuinen ja tuo tässäkin taikinaan lähinnä mehevyyttä. Itse tungen sitä näin satoaikaan ihan joka paikkaan, kuten esim. suklaa-muffinsseihin http://kaneliajakardemummaa.blogspot.fi/2011/09/putte-possun-nimipaivaa-eilen.html

    VastaaPoista
  6. Jaahas, että tämmöinen resepti... näyttää herkulliselta :) Pakkohan tätä on kokeilla nyt kun satoakin tulee. Eilen syötiin niin herkullista kesäkurpitsakeittoa, että pehtoori meinasi langeta eteeni polvilleen ;D Omasta päästä sovelsin ja täytyy sanoa,että oli kyllä hyvää!

    Aivan ihana kuvakertomus häistä. Kivoja yksityiskohtia ja kauniita kattausideoita. Hienot kirppislöydötkin olit tehnyt. Mukavaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saisko sitä oman pään sovellusta näppikselle asti..? Mielelläni minäkin veisin isännältä jalat alta:D

      Poista
  7. Näyttää ihanan rouhealle, maalaispatongille. Pitää laittaa reseptikorvan taakse, sillä meilläkin on kesäkurpitsa alkanut antaa satoa. Tämä näyttää herkulle tavalle käyttää kurpitsaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sellaisia rouheita nämä kyllä olivatkin. Syötiin oman maan basilikasta tehdyn peston kaverina. Kun kehuskelin ruokapöydässä, että kurpitsat ja pesto ovat omasta maasta, tytär kysyi silmät suurina:" kasvaako meillä pestoakin??" :D

      Poista
  8. Kyllä maistuivat patongit myös naapurin perheelle, kiitos kun toitte iltapalaksi!!! Lapset sanoivat nami nami ja varmistivat vielä, että saavat niitä myös aamupalaksi... ;DD

    Eli tällä ohjeella teen minäkin patonkeja. :)

    S-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että maistui! Oli ainakin tuoretta, ihan meinasi näpit palaa tuontireissulla:)

      Helppo ohje, suosittelen!

      Poista
  9. Kesäkurpitsaohjeita mä metsästän :) Koska satoa tulee niin paljon. Tämä lähtee nyt kokeiluun! Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on nyt SITÄ aikaa:) Tuolta oikean reunan tunnisteista "kesäkurpitsa" löytyy pari muutakin testattua ohjetta.

      Poista
  10. Kyllä, tätäkin on kokeiltava, kuten monia muitakin mainioita leipäohjeitasi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just eilen ihailin sun pirteää piirakkakuvaa ja mietiskelin, että sitten taas sadepäivänä:)

      Poista
  11. Kiitos tästä ohjeesta. Saamme niin paljon kesäkurpitsaa appikukolta, että kaikki variaatiot jo käytössä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kesäkurpitsaa voi käyttää niin monipuolisesti. Herkkuhetkiä teille!:)

      Poista
  12. Herkullisen rapeanoloinen patonki - ja kesäkurpitsa antaa varmaan hieman kosteutta, jotta patonki säilyy mehevämpänä hieman pidempään!
    Kesäkurpitsa ei edes "näy" patongissa - joten meidänkin pojat varmasti syövät :-)
    Kiitos inspiraatiosta - viikonloppuna meillä leivotaan kesäkurpitsapatonkeja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti leivät maistuivat:) Meidän neiti ilmoitti, että kesäkurpitsaa "saa" tästä lähin käyttää leivonnassa, mutta ruoassa hän ei siitä tykkää. Sitähän siis ei ole ujuttu munakkaisiin, lihamakaronilaatikoihin, pataruokiin...;)

      Poista

Blog Design Created by pipdig