perjantai 14. syyskuuta 2012

Sinikka Siniluumu

Pari vuotta sitten istutettu Sinikka Siniluumu tuotti tänä vuonna ensimmäisen satonsa. Ja se olikin ensisadoksi kivan runsas! Ei tästä tietenkään vielä purkkikaupalla joulun luumuhilloja tehty, mutta tuoretavaraa riitti herkuteltavaksi monelle päivälle. Maku on mukavan makea ja rakenne sopivan pehmeä, mutta luumut eivät kuitenkaan halkeile helposti. 
Puu on hillittykasvuinen ja itsepölyttyvä, siispä täydellinen tällaiselle "sinne päin puutarhurille!"
SHARE:

22 kommenttia

  1. Mun pitää kommentoida kerralla kaikki postaukset mitkä on jääneet väliin:)Eamesin tuoli muutama postaus sitten on aivan ihana, itsekin tuota olen kuolannut työhuoneeseen.

    Omenapiirakkaohje oli ihan huippu, olen nimittäin etsinyt ohjeita kondensoidulle maidolle suomalaiseen makuun.

    Meillä ei sinikka luumu kuki eikä luonnollisesti tee satoakaan, tämä on kyllä vasta yksilön kolmas kasvukausi. Luulisi silti että jotain tulee...

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit piirakkaohjeesta!

      Sinikka luultavasti räjäyttää pankin ensi kesänä:) Meilläkin oli ensin totaalista hiljaiseloa, ennen kuin tänä kesänä kukki ja tekikin sitten kivan ensisadon. Toinen, vanhempi luumupuu, kukki todella kauniisti, mutta loppupeleissä ei saatu siitä yhtään luumua:( Puuhun iski joku tauti ja kaikki raakileet kuivuivat ja tippuivat pois. Ehkä sitten taas ensi kesänä...

      Poista
  2. Mulla tuo sinikkaprojekti kuukahti alkuunsa. Otti ja kupsahti koko puu. No, nyt sen juuresta versoo uusia taimia, joten saa nähdä, miten käy. Kirvat tuntuvat rakastavan tuota sinikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi:( Meillä on kirvoja ihan joka puussa, oli se sitten omenaa, luumua tai kirsikkaa. Joskus muinoin ruiskuttulin niitä mäntysuovalla, nyt en enää ole viitsinyt. Aina ne sinnikkäät kirvat kuitenkin palasivat, puutarhuri väsähti ennen niitä:)

      Poista
  3. Sinikkaa lähdenkin tästä metsästämään puutarhamyymälän alelaareista. Toivotaan, että tärppää.
    Tänään kokeilen tuota ihanaa omenapiirakkaa - heippa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein :) Löytyi sinikka, suklaakirsikka ja punakaneliomena --> muuttavat mukana uuteen pihaan. Mikä parasta 40% alennuksella. Olen tyytyväinen :)

      Poista
    2. Sinikka on hyvä ostos, ainakin Rauman seudulla kasvaa isommaksi kuin mainostetaan, sato on niin runsas että pitää tukea oksia, ei ole saanut mitään erikoiskohtelua, kasvupaikka on osan päivää varjoisa. Nyt puun ikä on noin 20 vuotta, ja kasvaa edelleen pituuttakin, puutarhassa on muitakin luumupuita, Sinikka on maultaan jaetulla kakkospaikalla Viktorian kanssa, selvä ykkönen on virolainen puu jonka nimeä en muista, punaluumu jää viimeiseksi, ei silti huono sekään, tuntuu vain koko puu kasvavan todella suureksi, ja jatkaa voimakasta kasvuaan.

      Poista
  4. Oi miten mehukkaan näköisiä luumuja!
    Meillä on ollut luumupuu pihassa jo varmaan 4 vuotta. Ei kukan kukkaa ikinä, joten ei luumujakaan. Ihana olisi saada omasta pihasta luumuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkään näitä vielä koritolkulla kerätä, mutta on ihana katsella miten innoissaan tytär napsii luumuja suoraan puusta. Ehkä ensi kesänä sitten jo tuskailetkin jättisadon kanssa:D

      Poista
  5. Meillä oli noin 25 vuotta upea punaluumu, joka tuotti satoa, että oikein urakalla koko perhe söimme. Kirsikoista teen viiniä tai likööriä, mutta luumut syömme toreina. Sitten puu kuoli ja nyt siitä on tullut kärhöjen koti. Lähdimme ostamaan toista samanlaista, mutta tulikin vahingossa tämä siniluumu. Hirveän kuvauksellinen, mutta sato tulee kaksi viikkoa myöhemmin kuin punaluumulla ja marjat eivät ihan niin mehukkaat ja makeat. Nyt meillä on aivan valtava sato, jota nautimme niin aamu- kuin iltapalaksikin. Kaikesta huolimatta istutimme toukokuussa uuden punaluumun kasvamaan eli vuonna x, meillä on sitten yli kuukausi tuoreilla luumuilla herkuttelua. Pienen luumuhillon olen tehnyt pakastimeen, jos vaikka joulutorttuihin...

    Herkullista, luumunmehevää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on toinen, hieman vanhempi luumupuu, mutten tiedä sen lajiketta. Ovat kuitenkin hyvin samanlaisia Sinikan kanssa. Ehkäpä pitäisi vielä hankkia punaluumu, niin saisi satokautta pidennettyä... Osaatko suositella jotakin erityisen hyvää lajiketta?

      Poista
  6. Hyvännäköisiä luumuja. Sinikka-luumut ovat kyllä makeita ja hyvä lajike muutenkin. Meillä on nyt se puu 7 vuotias ja siihen on tullut luumuja ainakin neljänä vuotena. Olen kans tehnyt hilloa pari kertaa ja sellaisenaan olemme herkutelleet luumuja joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti jo odottelen, että pääsisi hilloamaan joulutorttuhilloja! Ehkä parin vuoden päästä saadaan satoa runsaammin...?

      Poista
  7. Näyttävätpä herkullisilta! Tällä "sinnepäin" puutarhurilla on myös pihassa yksi luumupuu, joka näyttää päällepäin ihan puolikuolleelta, mutta yllätti positiivisesti ja teki mukavan pikku sadon mehukkaita hedelmiä. Tuoreeltaan syötävinä ihan parhaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas mukava luumuyllätys!:) Kyllähän nämä tosiaan taitavat olla parhaita tuoreeltaan. Tosin tekisin oikein mielelläni omat luumuhillot joulutorttuihin, parit luumupiirakat yms. Mutta ehkä sitten x vuoden päästä!

      Poista
  8. Niin paljon on kaunista katselemista täällä, upeita kuvia totta tosiaan!

    /Anne

    VastaaPoista
  9. Sinikka on kaikkein varmin luumu antamaan satoa, minulla on lisäksi Viktoria, punaluumu, ja virosta kotoisin oleva, joka on ehdottomasti parasta maultaan mitä olen koskaan saanut. Sinikka on vaatimaton, iältään yli 20v. korkeus yli neljä metriä, nykyään alkaa ikä ilmeisesti painaa kun oksia kuivuu, mutta uusia tulee saman verran. Sinikka oli vielä ainoa luumu jonka satoa en onnistunut pienentämään runsaalla lannoittamisella kuten yhden kerran kävi muille luumuille, on ilmeisesti parempi ettei lannoita luumua, tai sato kärsii, puu kyllä kestää lannoittamisen. Puut kasvavat Rauman seudulla, eikä talvi tee niille haittaa, tänä keväänäkin vaikka oli suhteellisen vilpoista kukinta aikoina, niin pölytys tuntuu onnistuneen koska puut ovat aivan täynnä pieniä luumun alkuja. Sinikasta vielä, että olen joutunut sitomaan sen oksia hihnoilla koska niissä on melko jyrkkä oksakulma, ja runsas sato.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näistä tiedoista! Kuulostaa siltä, että teillä riittää satoa todella paljon. Itse pähkäilen juuri mihin luumuja käyttää, nyt ne menevät lähinnä suoraan puusta suuhun.

      Poista

Blog Design Created by pipdig