tiistai 9. elokuuta 2016

Banaanikuulumisia

Meillä kasvoi viime kesänä kasvihuoneessa banaani. Se viihtyi kasvihuoneen lämmössä ja kosteudessa niin hyvin, että elokuussa kattoa hipova hujoppi piti siirtää suurempaan ruukkuun terassille. Syksyllä sisätiloihin muuttanut banaanijättiläinen ei viihtynyt laisinkaan ja heitti veivinsä, mutta onneksi olin ottanut talteen jälkikasvua.


Yksi kolmesta jälkeläisestä selvisi hienosti pitkästä talvesta ja kesäkuun alussa oli aika muuttaa isompaan ruukkuun ulkoruokintaan. Banaani on melkoisen nopeakasvuinen. Ajattelin sen tarvitsevan runsaasti ravinteita ja istutin jälkeläisen GreenCare Kesäkukkamultaanjossa yhdistyvät sekä ravinteet, grobiootti hyötymikrobit että kastelukiteet.


Vanhan ja uuden ruukun kokoja verratessa huomaa, että todellakin oli korkea aika vaihtaa kotia...

Viime vuodesta viisastuneena päätin jättää banaanin terassille heti kättelyssä, toivoten sen hillitsevän kasvua. Kylmä kesä, puhurituulet ja sateet ovat tehneet tehtävänsä, ja banaani on kasvanut tänä vuonna huomattavasti maltillisemmin.


Istutin banaanin pyörillä varustettuun ruukkuun, jolloin kookasta kasvia on ollut helppo liikutella. Elhon loft urban round sarjan iso ruukku on ollut terassilla todella kätevä. Syksyn tullen rullaan tämän sisätiloihin ja katson, kuinka tänä talvena käy. 


Onnekseni banaanin juurelle on jälleen ilmestynyt uusia versoja. Kunhan ne tuosta vielä kasvavat ja vahvistuvat, siirrän versot omiin ruukkuihinsa.


Pienemmässä loft urban round ruukussa kasvaa isosamettikukkia sekä rentokasvuista, riippuvaa intianminttua. Intianmintulla on somat valkoiset kukat ja sitä käytetään kuten muita minttuja. Mutta todellisuudessa tämä mintulta tuoksuva kasvi ei kuulemma kuulu laisinkaan minttujen sukuun. Mielenkiintoinen tuttavuus.


Toivon lämmintä elokuuta banaanille (ja puutarhurille).

Raportoin banaanikuulumisia taas myöhemmin!

Blogiyhteistyö
* ruukut elho
* kesäkukkamulta Greencare 
SHARE:

14 kommenttia

 1. Missä ne poikaset vietti viime talven, myös sisällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ihan tavallisessa huoneilmassa. Suurin selvisi :)

   Poista
  2. Hieno homma. Toivotaan että enitalvestakin selviää edes joku. On tuo banaani kyllä niin eksoottinen kasvi meidän ilmastoon, että soisi selviävän, niin saisi siitä nauttia tulevinakin kesinä :)

   Poista
 2. Tuo olisi kiva kyllä itselläkin, pitänee hankkia. Kiitos kauniista kuvista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän erikoisempi terassikasvi, mutta hyvin viihtyy viileämässäkin suvessa :D

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä, terassillani kasvaa myös banaani ja mietinkin, uskallanko siirtää pieniä alkuja omiin ruukkuihin. Varataimia pitää olla, toivottavasti edes joku pysyisi hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin odottaa niin pitkään kuin mahdollista, eli otan sivuversot talteen juuri ennen kuin siirrän banaanin sisälle. Viimeksi emokasvi ei kauaa kestänyt sisätiloissa, mutta suurin sivuverso jaksoi hyvin omassa ruukussaan talven yli.

   Poista
 4. Pitääköhän tässä alkaa banaanipuuta kasvattelemaan, näyttää kivalta!

  VastaaPoista
 5. Mun pojalla on banaani huoneessaan. Se on jo vuoden pärjännyt siellä loistavasti. Olenkin tehnyt päätelmiä: tätä ei kannata hoitaa liikaa! Se tekee koko ajan pistokkaita joita jaan kavereille. Valoa tulee vähän pienestä ikkunasta ja vettä se saa harvoin. Tosi symppis huonekasvina! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hyvä tietää! Viime kesänä banaani kasvoi kasvihuoneessa niin isoksi, että sen säilyttäminen sisällä oli jo melkoinen ongelma. Luonnollinen poistuma puuttui peliin ja nyt odotan luottavaisin mielin uutta talvea pienemmän banaanin kanssa. Hauska kasvi tämä kyllä on! :)

   Poista
 6. Heippa Maria, mitä sun banaanille kuuluu nyt? Saitko menemään talven yli? Ostin tänään banaanipuun niin kiinnostaa kovasti :)

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig