sunnuntai 14. elokuuta 2016

Kaunis kosmoskukka

Näin elokuussa kosmoskukat pääsevät täyteen vauhtiinsa. Nämä vanhanajan kesäkukat ovat kauniin herkkiä ja sirolehtisiä, mutta kuitenkin rotevia ja kestäviä. Ne jaksavat kukkia pitkälle syksyyn ja ovat loistavia myös leikkokukkina.

Ensimmäiset kosmoskukkakokeiluni tein suorakylvönä avomaalle. Lannoitin kasvustoa samalla kun muitakin kesäkukkia. Alkusyksystä sainkin sitten nauttia komesta, korkeasta, jämäkästä varsikasvustosta sekä tiheän tillimäisistä lehdistä. Ilman kukkia. Halla tuli ja vei varret ennen kuin nuput ehtivät aueta. Luin vasta jälkikäteen, että kosmoskukkaa tulee lannoittaa niukasti, muuten tuloksena on enemmän lehtiä kuin kukkia.
Seuraavana vuonna heitin siemenet kukkapenkkiin ja jätin niikseen. Kosmoskukka aloitti kukintansa myöhään, mutta loisti upeana vielä lokakuussakin. Esikasvattamalla tai valmiit taimet ostamalla kukinnasta pääsee nauttimaan huomattavasti aikaisemmin ja pidempään. Nyt vähän myöhään suoritetut avomaakylvöt ovat vasta nupulla.
Kosmoskukkia löytyy sekä yksinkertaisena että kerrottuna, kuten tämä kuvan 'Rose Bonbon'.
Kosmoskukat sopivat sekä ruukkuihin että kukkapenkkiin. Ne koristavat upeasti loppukesän ja syksyn puutarhaa.
Kosmoskukat ovat myös mainioita leikkokukkia. Poista vedenpinnan alapuolelle jäävät lehdet, niin kukat pysyvät kauniina pidempään.
Helppohoitoinen ja kaunis, ihan mahtava kesäkukka!

* Blogiyhteistyö, Huiskula
SHARE:

15 kommenttia

 1. Kauniita kuvia ja ihana, kestävä kukka! Meillä tosin ruukuissa alkavat jo olla mennyttä, kastelu jotenkin pääsi arjen alettua unohtumaan... Ensi kesänä voisinkin koittaa kylvää niitä ihan suoraan maahan, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arki se laittaa puutarhurin kalenterin pahasti sekaisin:) Ruukku- ja suorakylvö, niin saa nauttia piiiitkään. Ja niin ihana maljakossa! <3

   Poista
 2. Mun kosmoskokeilut ovat aina päättyneet huonosti. Ja nyt taidan tietää syyn, lannoittaminen. Ensi vuonna vannon muistavani jättää ne lannoittamatta, josko sitten saisin nauttia kukaistakin. Tuo kerrottu on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mikä olisi sopiva määrä lannoitetta, ei ainakaan sama määrä kuin monelle muulle kesäkukalle. Varsista kasvoi itselläni silloin ihan valtavan korkeita. Naapuri luuli minun kasvattavan jotakin jättiläistilliä, koska kukkia ei näkynyt missään :D

   Poista
 3. Niin ihania! Tuota kerrattua versiota ei kyllä tunnistaisi kosmoskukaksi. Mutta ihana sekin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on yllättävän paljon erilaisia, myös sellaiset puolikerrotut ovat valloittavia :)

   Poista
 4. Niin ihanat! Täällä vasta nuppuja, mutta odotan kukkia innolla kun ostin zetasista niitä punavalkoisia? Katsotaan miltä ne sitten näyttää! Ja miten ihana kerrottu! Ehkä muistuttaa jopa pionounikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, laita sitten kuvia punavalkoisista! Onkohan niissä zetasin logo ;D

   Poista
 5. Ihania kosmoskukkia.En muista milloinkaan ostaa siemeniä keväällä,että saisin nauttia kosmoskukan kauneudesta.Voikohan niistä syksyllä ottaa siemenet talteen seuraavan kesän kasvatusta varten ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole kosmoskukan siemeniä talteen kerännyt, mutta käsittääkseni se on näitä "helposti kerättäviä" kasveja. Kuiva, aurinkoinen päivä ja komea yksilö, ei muuta kuin keräyspuuhiin!

   Poista
 6. Minulla on "tillinvarsia" aurinkopenkissä, mutta ei vielä nuppuja... Toivotavasti vielä kukkivatkin. Viime vuonna halla palellutti ne ennen aikojaan.

  VastaaPoista
 7. kosmoskukat on niin kauniita ja mielestäni myös kuvaukellisia, oma kosmokseni kellastui liian aikaisin, olisiko ollut huono yksilö, ostin sen loppuunmyynistä, ensikesänä paremmalla onnlla <3 tulreslife

  VastaaPoista
 8. Ensimmäistä kertaa hankin puutarhasta kosmoskukat piharuukkuihin ja todella kauniina kukkivat edelleen🌺🌸💮

  VastaaPoista
 9. Ostin eka kertaa kosmoskukkia puutarhalta parvekkeelleni. Kukkivat heti kesäkuun alussa, nyt on jopa 20 kukkaa auki samaan aikaan yhdessä yksilössä! Lannoittanut olen kohtuullisen paljon. Upea kasvi. Kiva lukea sinun kylvämiskokemuksia.

  VastaaPoista
 10. Kasvatan kosmokset aina siemenestä,enkä ikinä lannoita niitä.
  Kukkivat upeasti pakkasiin asti.Lempikukkani!
  -sanna-

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig