perjantai 25. elokuuta 2017

Pihapuuhissa: syyslannoitus

Blogiyhteistyö: GreenCare

Etupihan kukkapenkit pullistelevat loppukesän perennoja. Singelikäytävät kesähuoneelle ja pieneen keittiöpuutarhaan ovat kasvaneet lähes umpeen. Rakastan tätä syyskesän huolettomuutta, kun kaiken ei tarvitse enää olla tiptop. On edes turha yrittää kesyttää kasvukauden loppupuolella villiintyvää puutarhaa.
Nyt on hyvä hetki edistää ensi vuoden kasvua, on nimittäin syyslannoituksen aika! Syyslannoitus parantaa monivuotisten kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. 

Monivuotisille koristekasveille voi antaa syyslannoituksen heinä-elokuussa ja hedelmäpuille sekä marjapensaille heti sadonkorjuun jälkeen. On tärkeää antaa syyslannoite hyvissä ajoin, jotta kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen ja pystyvät valmistautumaan niiden avulla talveen.
GreenCare Puutarhan SYKSY on kivennäislannoite, joka sisältää kaikkia kasvien talvehtimista edistäviä ravinteita. Se on pölyämätöntä ja miellyttävä käyttää. Puutarhan SYKSY ei sisällä typpeä, joten se sopii käytettäväksi myös happaman maan kasveille. Löydät lisää tietoa syyslannoituksesta GreenCaren sivuilta täältä.
Aamut ovat jo koleita ja kosteita, ilmassa on selvästi syksyä. Nyt on aika auttaa puutarhaa valmistautumaan syksyyn ja lepoon. 
Toisaalta uskon vakaasti, että saamme vielä aurinkoa ja lämpöä. Herkuttelisin nimittäin kovin mielelläni kypsillä tomaateilla, luumuilla, latva-artisokilla ja muilla hyötypuutarhan antimilla. Peukut siis pystyyn, aurinkotanssit kehiin ja lannoitepuuhiin!

* Blogiyhteistyö: 

SHARE:

7 kommenttia

 1. Minäkin annoin puutarhalle pari viikkoa sitten syyslannoitetta. Tämä oli ensimmäinen kerta kun lannoitan syksyllä. Kevätlannoitukset ovat toki tuttua puuhaa. Kirjoitit, että syyslannoite sopii happaman maan kasveille. Voisikohan sitä käyttää niille myös keväällä? Ei tarvitsisi hankkia havu/rodolannoitetta erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havu/rhodolannoitteessa on typpeä. Syyslannoitteeseen verrattuna myös fosforin, kaliumin sekä muiden hivenaineiden suhteet ovat aivan erilaiset. Itse en käyttäisi syyslannoitetta havuille keväällä. Muutenhan pussin kyljessä lukisi myös toisenlainen käyttötarkoitus.

   Poista
  2. Nyt en osaa Minna ihan varmuudella sanoa. Havu-rodolannoitteet sisältävät ravinteiden lisäksi myös kasvualustan happamuutta laskevia aineita. Lisäksi syyslannoitteen tarkoitus on valmistella kasveja lepokauteen, kevätlannoituksella taas päinvastainen tarkoitus. Mutta selvitellään asiaa!

   Poista
  3. Kiitos vastauksista. Pysytään havu-rodolannoitteessa happaman maan kasveille. 😃

   Poista
 2. Meillä on vielä viinimarjat pensaissa, ja olin ajatellut nyt viikonloppuna ne poimia. Kohta on aika täälläkin lannoittaa marjapensaat yms. Kalkkia laitoimme nurmikolle, kun se on alkanut sammaloitua.

  VastaaPoista
 3. Ajankohtaisia asioita kaikissa puutarhoissa. Minäkin syyslannoitin eilen kukkapenkit, vaikka sitten luin jostakin, että jos lannoittaa näin myöhään, pitäisi rakeet sekoittaa kasteluveteen. Täksi päiväksi on taas luvattu sadetta, eli ehkä sade auttaa. Aurinkoa viikonloppuusi!

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig