lauantai 12. elokuuta 2017

Terassin tarina, eli ennen ja jälkeen.

Tämä oli kyllä niin täydellinen kesä hankkia lasitettu terassi! Joka kerta sinne mennessäni mielen täyttää iso ilo ja joka kerta päivittelen, miten olemme asuneet tässä niin pitkään terassista haaveillen. Kuitenkaan toimeen tarttumatta. 
Tai kyllä minä tiedän miksi se kesti vuosia, eihän lempinimemme ole turhaan "kattellaan Kesäset". Ideoita lentelee ihan joka suuntaan, mutta niiden toteutus vaatiikin jo sitten jotain aivan muuta. Kuten aikaa, vaivaa, taitoa ja rahaa. Lisäksi terassimme on aika pieni ja hankalan mallinen, joten pohdimme pitkään sen lasittamisen järkevyyttä. 
Nyt aika oli kuitenkin kypsä ja Helsingin Kevätmessuilla kiersin terassintarjoajat läpi kriittisellä silmällä ja tiukoilla kysymyksillä varustettuna. Lopulta Tähtiterassit vastasi parhaiten tarpeitamme ja aikatauluja. Maksuton arviointikäynti vahvisti tunnetta ja niin vain allekirjoitukset sujahtivat tilauspaperiin. Olimme melkein "avaimet käteen" -lasitetun terassin omistajia. Vähän epäuskoisina, ihan pikkuisen kauhuissamme ja todella odottavaisin mielin.

Heinäkuussa laitettiin hihat heilumaan. Olimme sopineet tekevämme vanhan terassin purkutyöt itse. Terassin olisi toki voinut toteuttaa myös vanhan terassipohjan päälle, mutta lattian uusiminen oli meillä ajankohtaista ja kävi tässä kohtaa vaivattomasti.
Reissujen ja muiden kesäkiireiden takia jouduimme purkamaan terassin hyvissä ajoin. Mikä tietenkin oli vähän haasteellista tällaiselle ulkoilmaeläjälle. Toisaalta kesä ei todellakaan näyttänyt parhaita puoliaan, joten terassielämä oli muutenkin niukkaa. Yläkuvassa vilkkuu aamukahvittelijan villasukka keittiön kynnyksellä istuessani.
Kuljetusfirma toi lastin varhain keskiviikkoaamuna. Kuski pyöritteli silmiään, kun näytin terassin paikan. Joka siis sijaitsee talomme sivussa, jonne ei ole mitään asiaa autolla. Hyvä kun edes kottikärryt mahtuvat. Onneksi työmiehet olivat riuskoja otteissaan ja terassinosat hyvin pakattu. Homma näytti luistavan sutjakasti, minä yritin pysytellä poissa tieltä ja ensimmäisen päivän jälkeen runko oli jo kasassa. 
Olin pelännyt miten lasitettu terassi istuisi tällaisen perinnetalon kylkeen. Tämä oli yksi syy, miksi terassin hankinta venyi niin pitkään. Mutta jossakin vaiheessa tajusin, että enhän minä sitä ulkopuolelta katsele. Lisäksi terassi on näin kasvukaudella katseilta suojassa myös naapureilta, jopa niin hyvin, että rajanaapurit eivät tienneet käynnissä olevasta projektistamme! Lasitettu terassi myötäilee talon profiilia, joten siinä ei ole seinän tasalta työntyviä ulokkeita eikä sitä huomaa talon paraatipuolelta mitenkään. En halunnut talon perustyylistä poikkeavan terassin pomppaavan silmään mistään kulmasta katsottuna.
Rungon jo ollessa paikoillaan sain keskittää kaiken tahdonvoimani siihen, etten alkanut levittäytyä lattialautakasojen päälle. Niin kutsuvalta tuo terassin tarjoama suoja ja lämpö tuntui kylmänä kesäiltana.
Lattia tehtiin lämpökäsitellystä ponttilaudasta. Enää ei tarvitse murehtia terassin lautojen alle tippuvia ruokailuvälineitä, papereita, leluja. Vanhan terassilaudoituksen alta nimittäin paljastui melkoinen lapsiperheen tavarataivas!
Koko terassin valmistumiseen meni vain kaksi päivää. Ja tätä sitten olimme vuosikausia pähkäilleet. Jösses sentään. Tähtiterassit-auton takavalot eivät olleet vielä ehtineet kadota, kun aloin jo kantaa tavaraa sisään. 
Sänky kesähuoneesta, pöytä puutarhasta, koreja, tyynyjä, vilttejä... Päätimme rauhassa makustella uusien terassikalusteiden hankkimista ja alkuhätään tyytyä jo talosta löytyviin (ja niitähän kirppishain talosta löytyy).
Ruukkujen raahausta (huomaa vesivanat, koska tässä kohtaa ei todellakaan ollut aikaa odotella miestä kotiin kantoavuksi) ja oman näköinen sisustus alkoi pikku hiljaa muotoutua.
Ja se ihka ensimmäinen aamu, kun sain astua kahvikupin kanssa suoraan keittiöstä uuden terassin suojiin. Sileä lattia paljasta jalkaa vasten, uuden puun tuoksu ja viileä aamu lasien ulkopuolelle. Kesän ehkä täydellisin hetki.
Tässä vielä terassimme ennen lasitusta. Ylempi osa terassia oli lähinnä läpikulkuväylä sisältä ulos, sillä katoksen alla oleva tila on kapea ja tuolta levennetystä osasta (joka jäi kaiteiden sisään) puuttui katto. Alaterassin gazebo oli meillä ahkerassa käytössä. Se tarjosi mukavan suojaisan sopen, mutta sulki samalla ympäröivän puutarhan ulkopuolelle.
Nyt lasituksen myötä terassin eri osat nivoutuvat saumattomasti yhteen ja luonto tuntuu vyöryvän sisään. En voisi olla tyytyväisempi!
Terassin toteutti siis Tähtiterassit, kahdessa päivässä. Avaimet käteen -palvelu sisälsi kaiken lupa-asioita ja loppusiivousta myöden.

Ovi on nyt auki terassille melkein yötä päivää. Siitä on tullut koko perheen lempipaikka. Odotan jo innolla rapujuhlia, hämärtyviä iltoja, kynttilöitä. Villasukkia ja vilttejä. Vaan vielä nautitaan auringosta ja lämmöstä, kesäkin tuli taas takaisin!
SHARE:

14 kommenttia

 1. Oi oi se on hurmaava! <3 Kiva oli lukea terassin tarina ja nähdä ennen- ja jälkeen -kuvat! Onnea uudesta kahvittelupaikasta ja aurinkoista elokuuta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Kyllä tuolla on kelvannut olla niin sateella kuin paisteellakin. Ja viikonloppuna nukuttiin siellä koko perhe! :D

   Poista
 2. Kaunis tuli ja ilmeisesti tarpeen ;) Monia asioita vetkuttaa liian kauan, mutta lopultahan se siihen nousi ja näppärään kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä kumma miten sitä tuleekin vetkutettua. Olen aina ihaillut ihmisiä, jotka saavat idean, tarttuvat toimeen ja toteuttavat sen. Ja meillä menee monta vuotta näissä "esivalmisteluissa" :)

   Poista
 3. Vau, eipä ihme että siitä tuli kaikkien lempparipaikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut hauska seurata miten innoissaan kaikkein pienin on ollut uudesta leikkipaikasta. Täällä leikitään autoilla, rakennetaan legoja ja pelataan. Samalla äiti saa juoda päiväkahvit terassin lämmössä :)

   Poista
 4. Viimeinen kuvapari näyttää hyvin miten onnistunut uusi terassi on. Hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kuvia katsoessani hämmästyin, miten ennen oli monta pientä suojaisaa soppea, nyt kaiken saa tarvittaessa auki yhdeksi isoksi tilaksi. Tykätään kyllä kovasti!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Ollaan kyllä tosi tyytyväisiä uuden terassin toiminnallisuuteen. Meidän terassiaika lisääntyi ihan huimasti muutoksen myötä.

   Poista
 6. Kylläpä teillä onkin kaunis terassi, voin hyvin kuvitella, miten syksyiset illat houkuttelevat tunnelmointiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti vielä toivon kesän lämpöä ja aurinkoa, mutta juuri nuo syksyillat ja tunnelmointi terassilla kyllä houkuttavat :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Jaana! Oli kyllä melkoisen eksoottista siinä myräkässä. Mutta jäi taatusti kaikkien mieleen!

   Poista

Blog Design Created by pipdig