maanantai 16. toukokuuta 2011

Ruoka-rabarberi


"Tätä monivuotista, hyödyllistä kasvia ei saa puuttua pienimmästäkään puutarhasta. Se menestyy yli koko Suomen, on helposti hoidettu ja hyvin terveellinen. Rabarberi on alkukesällä suuresta arvosta taloudelle, sillä hedelmiä ei ole vielä saatavissa.

Rabarberi-pai. Rabarberi kuoritaan ja leikellään paloiksi sekä pannaan hienoksi surwottujen wehnäiskorppujen ja siirapin kanssa wormuun sekä peitetään ohuella torttutaikinalla, jonka yli riputellaan hiukan sokeria. Ruoka pidetään sitte kuumassa uunissa puolituntia. Sitä woi tarjota myöskin kylmänä."


Martta-yhdistyksen "Käsikirja yksinkertaisessa puutarhanhoidossa kansaa varten" vuodelta 1901 antoi montakin ohjetta ruoka-rabarberin käytöstä, mutta luotin kuitenkin perinteiseen raparperikauden avausherkkuun: raparperipaistos vaniljajäätelön kera. Ohje on äitini peruja, helppo ja takuuvarma tarjottava!


RAPARPERIPAISTOS
1 l raparperinpaloja
1 dl sokeria
Päälle:
75 g voita
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
1 tl vaniljasokeria

1. Levitä raparperinpalat vuoan pohjalle ja ripottele sokeri päälle. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
2. Sekoita pehmeä voi, sokerit, venhäjauhot ja mantelirouhe murumaiseksi seokseksi. Levitä seos raparperipalojen päälle. Jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia. 
3. Tarjoa paistos lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

SHARE:

4 kommenttia

 1. Namia! Mulla on pieni puutarha, josta rabarberi uupuu. Pitää korjata tilanne =)

  VastaaPoista
 2. Tosiaan, korjaa pikaisesti! Paitsi että satoa pääsee nauttimaan aikaisin, on myös raparperin puskeminen kylmästä paljaasta maasta (joskus jopa lumen läpi) aina yhtä suuri ihmetys. Loistava ja vielä kauniskin kasvi!

  VastaaPoista
 3. Ihanan kuuloinen ohje, tämä täytyy kokeilla joskus :)

  VastaaPoista
 4. Kuulostaapa herkulliselta, tätä täytyy kokeilla heti kun raparperit kasvavat riittävästi. :) Mikähän siinä onkin, että naapureilla raparperit kasvavat ihan valtoimenaan ja meillä molemmat puskat ovat aika kitukasvuisia... Ei, tässä ei ole kysymys mistään ruohon vihreydestä aidan eri puolilla vaan täysin objektiivisesta tosiasiasta!

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig