sunnuntai 12. elokuuta 2012

Lisää istutuslaatikoita

Tämä kesä on ollut pihaprojektien suhteen hieman hiljainen. Uudet perennapenkit ovat edelleen suunnitteluasteella, mutta onneksi mies ehti nikkaroida lisää istutuslaatikoita hyötypuutarhaan.
Takapihalla, kodinhoitohuoneen terassin yhteydessä, oli "turha" nurmialue. Tällä ei ole ollut oikein mitään käyttöä: täällä ei pelata, ei loikoilla, ei ihailla ikkunasta kukkapenkkejä.
Nurmi irrotettiin ihan lapiolla kaivamalla, päälle rakennuskangasta ja kehikot,
lopuksi alueen viimeistely sepelillä.
Nurmen ja sepelin väliin laitettiin nurminauhaa ja sitä vasten pihalaattoja. Vähän myöhemmin sain vielä pienen portin sekä kehikon terassin seinään.
Tähän on tarkoitus laittaa myöhemmin jonkin sortin ritilä + köynnöstä, mutta pika-apu saatiin vaijerista ja verhosta.
Kodinhoitohuoneen terassille paistaa ihanasti aamuaurinko, mutta siitä on myös suora näköyhteys vieressä olevalle pienelle kujalle. Nyt verhon takana kehtaa juoda kahvia yöpuku päällä.
Alla kuva kahden vuoden takaa, heinäkuulta 2009. Kuvassa on kymmenen istutuslaatikon sijaan vasta kaksi laatikkoa eikä kasvihuoneesta vielä tietoakaan. 
Vanhoja kuvia katsoessani olen varsin tyytyväinen muutokseen ja nykyiseen keittiöpuutarhaan. Vielä kun saisi uudet laatikot täytettyä!

SHARE:

30 kommenttia

  1. Monta kivaa ideaa. Ja huikea muutos. Verho oli käyttökelpoinen idea myös meille. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta näissä blogeissa on juuri ideoiden saanti. Itse on monta kertaa miettinyt jonkun ihan simppelinkin jutun kanssa, että miten en tuota itse keksinyt?:)

      Poista
  2. Hyvän näköinen hyötypuutarha, sait paljon hyötyä, nurmikon hoitokin jäi pois tältä alueelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kohtaa on varjoisampaa kuin muualla hyötytarhassa, siksi se on kai ollut vähän oman onnensa nojassa. Mutta mustikoille ja mansikoille tarvittiin kipeästi lisälaatikot, ja kun tuonne aurinko kuitenkin osan päivää paistaa, järkeilin, että näihän se satokausi vaan pitenee kun kypsyvät eri aikaan!:)

      Poista
  3. Oikein näpärä mies sinullakin..ensi keväänä pääset heti hyötypuutarha viljelyksiin kiinni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies nauroi kun luin kommenttisi ääneen:) Että on häntä moneksi kutsuttu, mutta näppäräksi ei kovin montaa kertaa... Mutta yhdessä tässä harjoitellaan, mies nikkarointia ja minä puutarhurointia:)

      Poista
  4. Tuollaista verhoajatusta minäkin olen pyörittänyt mielessäni jo pitkään. Asumme risteyksen kulmassa, ja koska tänä vuonna ikivanha ja laho pensasaita jouduttiin ajamaan kokonaan alas, on meidän terassilla olo vähän kuin näyteikkunassa.

    Eilen muuten juuri vinkkasin miehelle, että ehkäpä meillekin voitaisiin hankkia pikkuinen kasvihuone - ihan pieni vain, jotta mahtuu sivupihalle... Ei pistänyt vastaan! Ensi keväänä ostan sellaisen salaa, ja sanon sitten vain että "mehän sovittiin"... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä! Nyt vain kyttäät kasvihuonealeja ja laitat sitten tilauksen salamana menemään. Lupaus mikä lupaus:)

      Meillä oli viime kesänä verho pääterassilla suojaamassa paahteelta, mutta tänä kesänä sillä ei ole oikein ollut käyttöä... Nyt on tarvittu enemmän tuota "tukka pörrössä, silmät sirrissä" suojaa:D

      Poista
  5. Tuo teidän piha on niin ihana, että jaksaisin ihailla sitä vaikka kuinka! Eikä kyllä uskois, että siellä ei ole paljoa tunteja käytetty tänä kesänä pihatöissä... Kuten täällä. :S Pitäis rivakasti tarttua toimeen ja siivota rikkaruohoja, istuttaa uusia kasveja... mutta kun ei jotenkin kiinnosta yhtään. Ei ole tänä kesänä kiinnostanut yhtään. Kun ei tuolla ole ollut sellaisia kelejä että olis viihtynyt. Plääh. Mä haluan puutarhurin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kelit ei ole pihahommiin houkutelleet... Nyt kun oikein pinnistelin muistiani, niin sainhan mä aikaiseksi yhden(!) penkin laajennuksen toukokuussa. Suunnitelmissa oli kyllä neljä... Onneksi silloin tuli tehtyä myös kaikki kylvöhommat. Sain nimittäin juhannuksena lapionheiluttelukiellon, joten ei auta. Ja nyt kun tähän laiskutteluun on tottunut, on tästä vaikeaa irrottautua:D

      Jos olet sattunut huomaamaan, niin nuo pihakuvat eivät ole kovin läheltä otettuja... Eli rikkaruohoja pursuaa täälläkin:) Onneksi tuota "oikeaa" kasvillisuutta alkaa olla jo sen verran mukavasti, ettei ihan kaikki voikukanlehdet ja muut rikat pistä ensimmäiseksi silmään.

      Ensi keväänä ja kesänä ollaan sitten oikein innokkaita puutarhureita, eikös vaan? Eikä jätetä yhtään siemenpussia pyörimään nurkkiin:D

      Poista
  6. Mahtava muutos! Ja verho on hyvä väliaikaisratkaisu, että saa näkösuojaa.

    Keittiöpuutarhasi on kyllä jo hyvällä mallilla, minä en tällä kohtaa edes ajattele missä jamassa omani oli kun eilen vilkaisin sinne pitkästä aikaa...

    Kaikki projektit, joissa nurtsi muutetaan joksikin muuksi vetoaa kyllä minuun kovasti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaan, että minustakin on pikkuhiljaa tulossa "käännetään kaikki nurtsi kukka/kasvimaaksi" -ihminen:) Mies jaksaa kyllä aina pyöritellä silmiään, mutta yleensä olenkin tehnyt kukkapenkkien laajennukset yms. miehen ollessa työmatkoilla. Sitten vaan lähetän kännykällä kuvan, että tällaista tänne tällä kertaa:D

      Poista
  7. Kivalta näyttää. Olen miettinyt vanhan kasvimaa-alueen poistamista ja uuden tekemistä ihan toisaalle. En vain ole vielä päättänyt että mihin sen sijoitan ja minkälaisen siitä tekisin. Teidän pihasta sain pienen inspiksen. Kiitos. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tästäkin kohdasta teidän pihalta. :DDD Hehhhh*

      Poista
    2. No hyvä jos sait inspistä! Sitä aina itsekin haen muiden blogeista. Meillä myös alkuperäinen kasvimaa jouduttiin siirtämään, kun tilalle tuli kasvihuone. Nyt kasvimaa on ripoteltu pitkin pihaa näiden kasvilaatikoiden muodossa. Tykkään kyllä kovasti!

      Poista
  8. nythän mä hokasin, minne meillä vois laittaa istuslaatikon:)

    VastaaPoista
  9. Sinulla on kyllä hienot puitteet hyötypuutarhan pitämiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni! Nyt pitäisi malttaa odottaa ensi kevääseen, että pääsee täyttelemään laatikoita. Tai no, pari olisi tarkoitus täyttää syksyllä, mutta loput sitten siemenillä keväällä.

      Poista
  10. Tämä kesä ei ole meilläkään ollut puutarharakentamisen aikaa, ruusutarha on edelleen suunnitteilla. Toki muutama ruusu on ostettu, joten kaivuupuuhiin varmaan joutuu vielä ennen pakkasia;)
    Hyvä idea laittaa verhot terassille, että ei tarvitse pukeutua aamupalaa varten. Ja keittiötarha vielä aamupalapöydän lähettyvillä, luksusta hakea siitä vaikka salaatit leivän päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta juuri tykkään kovasti, että voi kipaista hakemaan salaatit paljain jaloin terassia pitkin. Ei haittaa aamukasteet:)

      Itse aina sorrun ostamaan kasveja, ennen kuin niillä on paikaa valmiina (siis edes mielessäni). Sitten ne pyörivät koko kesän liian pienissä ruukuissaan ja syksyllä joudun kaivamaan ne valeistutukseen kasvimaalle, kun sitä paikkaa ei ole valmiina vieläkään:D

      Poista
  11. Ai vitsi ku mä saisin miehen taipumaan noihin laatikoihin, mut kun se haluaa vaan perinteisen kasvimaan... Mut ehkä vilautan näitä kuvia ajattelemisen aiheeks. ;)

    Hain muuten tänään täältä kesäkurpitsapatongin ohjeen (muistin missä olin nähny, jee!) ja siis niiin älyttömän hyvää tuli että! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä vaan!:)

      Olen kyllä kovasti tykästynyt tuohon laatikkoviljelyyn. Tosin tämä meidän viljely on niin pienimuotoista, että hoituu helposti pienillä laatikoilla ja pienellä työllä:)

      Poista
  12. Mahtava muodonmuutos tuolla pihaosuudella! Miusta on aina ihana kun piha saa muutakin käyttötarkoitusta kuin pelkän nurtsin. Verhokin on kiva aamukahveja ajatellen! Tein muuten kans niitä kesäkurpitsapatonkeja K:n synntärijuhliin mummin luo - hyviä oli :D kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että maistui!:)

      Meillä on etupihalla lapsen "palloilualueeksi" tarkoitettu nurtsialue, kun täällä hyötypuutarhassa ja kasvihuoneen vieressä ei palloa suvaita... Mutta sormet jo syyhyää, että pääsen senkin alueen vielä joskus täyttämään kukkapenkeillä:D

      Poista
  13. Ihania ideoita sulla! Googletin verho+terassi, koska minulta vedetty siiliksi pensasaita tuosta pation takaa. Nyt havupuita ruukuissa suojana, mutta kesäksi ajattelin jotain verhoa. Muistatko mistä liikkeestä tuo teidän pation ripustettu verho on hankittu? Tai mistä voisin lähteä etsimään apua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Verho on Ikeasta, muistaakseni oli 2 kpl samassa paketissa. Ihan perusverho ja tosi edullinen, se on ripustettu verhovaijeriin, jonka viritin laudan taakse. Kastuu sateella, mutta hulmuaa nopeasti kuivaksi:)

      Poista
  14. Hei, sattuisitko muistamaan mistä ostit tuon pation vaalean verhon?

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig