maanantai 23. syyskuuta 2013

Omenaiset ruislesesämpylät

Omena on varsin maukas lisä leipätaikinaan. Omassa puussa on vielä joitakin hapokkaita omenia, niitä raastoin alla oleviin sämpylöihin. Ruislesesämpylöiden ohje on alunperin Korpelan Myllyn ruislesepaketista, mutta tässä omiin tarpeisiin muokattuna.



OMENAISET RUISLESESÄMPYLÄT

5 dl kuumaa vettä
2 dl ruisleseitä
2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 iso omena raastettuna
1 pss kuivahiivaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
3/4 dl rypsiöljyä

Laita ruisleseet kuumaan veteen hautumaan. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon suola, siirappi ja omenaraaste. Kun seos on jäähtynyt noin +42 asteiseksi, lisää kuivahiiva, joka on sekoitettu pieneen määrään vehnäjauhoja. Sekoita huolellisesti. Alusta taikina vehnäjauhoilla, lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.

Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo ranteenpaksuisiksi tangoiksi. Leikkaa tangoista sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 1/2 h. Voitele leivät vedelle, ripottele päälle ruisleseitä. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa 10-12 minuuttia.
SHARE:

13 kommenttia

  1. Herkullisen näköisiä sämpylöitä. Pitääkin kokeilla jossain vaiheessa ohjettasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja helppoja, kun ei tarvitse pyöritellä mitään. Viipaloi vain menemään:)

      Poista
  2. Kiitos vinkistä, nyt on taas yksi uusi ohje, johon upottaa syksyn omenasatoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän sato oli niin pieni, että se alkaa kohta olla upotettu. Suursatovuosia siis odotellessa:)

      Poista
  3. Enpä ole koskaan omenia sämpylätaikinaan käyttänyt, pitääkin kokeilla!!

    VastaaPoista
  4. Taas hyvä resepti :)... Näin muuten sun pihan kuvia töissä. Ihana juttu tulossa :) Ja sait kyllä ihan parhaan kirjoittajan jutulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, no nyt alkoi jännittää!! Päivä oli kyllä huippukiva ja opettavainen, kiitos siis sulle <3 Mitenhän tässä malttaa kevääseen odotella..?

      Poista
    2. Outi oli sut ihan itse bongannut. Me satuttiin sen kanssa soittelemaan suht samoihin aikoihin samasta kiskasta :D No loppu hyvin, kaikki hyvin.

      Poista
  5. Ihana ohje. Tänään kokeilin, ohjetta hieman muuntelin ruokakaapin sisältöön sopivaksi ja hyviä tuli.

    http://onnenapiloita.blogspot.fi/2013/09/omena-kauralesesampylat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ja parasta aina onkin, jos ohjetta pystyy surutta muokkaamaan oman kaapin ja maun mukaiseksi:)

      Poista
  6. Kokeilin tätä reseptiä ja oli kyllä parhaat koskaan tekemäni sämpylät!! :) Käytin vain tuon ruisleseen sijaan ruisrouhetta.
    http://nannenturinat.blogspot.fi/2013/10/omenaiset-ruisrouhesampylat.html

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig