perjantai 24. elokuuta 2012

Mustikassa

Meidän pihalla, kasvilaatikossa, kasvaa kolme pensasmustikkaa. Ainoa ja Alvaria. Jo ennen tämän vuoden ennätyssatoa haaveilin lisäpuskista. Ja niitä todellakin tullaan laittamaan.
Keräsin ihanan pulleita ja kiinteitä mustikoita yli 5 litraa. Terassin kulmalla istuskellen, ilman hyttysiä ja hirvikärpäsiä. Vielä jäi raakileitakin odottamaan aurinkoa. Ja sitähän saadaan!
SHARE:

23 kommenttia

  1. Itsekkin olen harkinnut noita mustikkapuskia pihallemme. Kaunis on kuppikin missä mustikkasi ovat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän aidoissa metsämustikoissa on mielestäni "syvempi" maku, mutta nämä ovat niin ihanan isoja ja helppoja. Suosittelen siis, ellei ehdottomasti halua tehdä mustikkaretkiä metsään:)

      Poista
  2. Minäkin mietin tuota pensasmustikkaa, meidän ompputarhan kanssa kun ei oikein metsään lähdetä (siihen ei vaan aika enää riitä) :/ Sitten päädyin siihen tulokseen, että äitini poimimat mustikat riittävät ( juuri eilen sain 10 litraa pakastettuna) mutta voi, kun tuoreet olisivat niin ihania! Minkälaiset "olosuhteet" teillä on pensasmustikoille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että itseltäni mustikat jäisivät useinmiten metsään, joten tämä on ollut meille paras ratkaisu:)

      Mustikat saivat selvästi uutta puhtia kasvuun, kun siirsin ne omaan kasvulaatikkoon. Mullaksi laitoin pääasiassa havu-rodomultaa. Ja mullan päällä on paksu kerros kuorikatetta. Vasta viime kesänä älysin aloittaa kaverin vinkistä tiuhemman lannoituksen (taimet ovat nyt 3-4 vuotta vanhoja), eli alkukesästä sekoitin kasteluveteen havu- ja rodolannoitetta parin viikon välein. Sitä ennen kasvit saivat vain kevät- ja syyslannoitteet.

      Mutta tärkein vinkki on SUOJAUS. Eli mustikat on meillä erityisesti rusakkojen herkkua ja alun virheiden jälkeen ollaankin pidetty verkko ympärillä koko ajan. Ja näin marja-aikaan kannattaa tietenkin suojata marjat linnuilta.

      Poista
  3. Ihana kuvasi saa minut haaveilemaan pensasmustikan hankkimisesta. Kuulostaa suorastaan liian helpolta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No helppoahan se onkin, kunhan huolehtii etteivät taimet / marjat päädy muihin suihin, kuten tuossa yllä Annalle vastasin:)

      Poista
  4. Tämä on ollut harkinnassa...Meillä kasvaa vain luonnonmustikkaa jonkin verran omalla tontilla ja talon takaa alkavat runssatoisimmat rinteet mitä tiedän. Se vain, että mekään emme enää lähde sinne suvikuumalla rönyämään, vaan käymme torilta täyttämässä pakastinta. Mesimarjaviljelmäni ei onnistunut ja se nyppii...

    Kaunis astia. Onko ehkä Arabiaa ja mikä nimi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulho on Marimekon Siirtolapuutarha. Se ihan huusi sisäänsä mustikoita:)

      Poista
    2. Kiitos tiedosta. Tuota ei varmaan saa enää mistään, mutta yritän kysellä. Muutama kulhokin tuota olisi jo iso juttu ja jos siitä löytyis vaikka kannukin...

      Poista
    3. Käsittääkseni tuo siirtolapuutarha on melko uusi kuosi, eli varmasti löytyy Marimekon myymälöistä! On eri värisinä, itse tykästyin tuohon siniseen. Kuuluu ainakin kulhoja ja mukeja, kannuista en tiedä.

      Poista
  5. Näistä mäkin haaveilen. Pensasmustikat on niin hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ne pysyy jääkaapissakin kiinteinä tosi pitkään, on näet vahingossa testattu:D

      Poista
  6. Josko meidänkin puskat tuottaisi satoa ensi kesänä.? Ne on niin hyviä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni saimme ekat mustikat heti seuraavana kesänä. Ei nyt heti litratolkulla, mutta ihania maistiasia kuitenkin:)

      Poista
  7. Hyvä keksintö meille laiskemmille marjastajille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin! Vaikka laiskahan en tietenkään ole. Enkä yhtään mukavuudenhaluinen:D

      Poista
  8. Noiden kerääminenhän on yhtä helppoa kuin marja-aronioiden.
    Ihanan pulleita ja kauniita mustikoita, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerran olen marja-aronioita kerännyt, ja totta, helppoa oli sekin! Ne puskat eivät vaan olleet omassa pihassa, mutta silloinkin otettiin samalla aurinkoa:)

      Poista
  9. Hei!

    Täällä tervehtii uusi lukijasi :) Olen selannut kaikki postauksesi alusta asti. Jonkun toisen ihanan blogin kautta tänne löysin. Ihastuin heti niin kauniisiin kuviisi. Sinulla on todella kuvaussilmää! Sisustusmakusi on myös hyvä!

    Blogistasi löytyi myös herkullisia reseptejä :P Olen etsinyt erityisesti hyviä leipäohjeita ja täältä niitä löytyi heti muutama. Auringonkukkaleipä on uusi leipäsuosikkini. Olenkin sitä jo kahdesti tehnyt :) Tykkään leipoa itse leivät, sillä ne on paljon parempia kuin yksikään kaupan leipä. Ja aamulla saa kuin tuoretta leipää, kun itse leivottua leipää sulattaa pakasteesta. Juustosarvia kokeilin myös ja niistä meidän perheessä tykkäsi niin sisarukset kuin iskäkin :)

    Meillekin laitettiin pensasmustikkapensas keväällä. Tiedätkö, saadaanko siitä jo satoa ensi kesänä? Pensasmustikat näyttävät niin herkullisilta :P Eikä tarvitse lähteä metsään sääskien syötäväksi :) Ehkäpä laitan oman tulevan kotini pikku pihalle muutaman pensaan :)

    Mielenkiinnolla jään seurailemaan ihanaa blogiasi! Tervetuloa vierailemaan myös minun ja siskoni tuoreessa blogissa. Tämän blogin taival on vasta ihan alkutekijöissään, mutta sen aihepiirit tulevat olemaan samoja, mitä täällä sinulla: sisustusta, leipomista, valokuvia, kirppistelyä ja tuunauksia. Lapsen virkaa meillä toimittaa vielä koirat :)

    Ihanaa tulevaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Iina ja kiitos ihanasta viestistäsi! Se kutakuinkin pelasti pieleen menneen perjantain. (Törttöilijöitä liikenteessä, onneksi selvittiin pelkillä peltivaurioilla). Mukava kuulla, että olet kokeillut ja tykännyt leivontaohjeista!

      Muistaakseni pensasmustikka tuotti pienen sadon heti seuraavana kesänä. Ei siitä vielä silloin pakkaseen asti riittänyt, taisi mennä kolme vuotta, ennen kuin satoa alkoi saada runsaammin. Tämä vuosi oli ensimmäinen, kun ihan pakastinkin satoa. Yleensä olemme syöneet kaiken tuoreeltaan.

      Lähdenkin tästä saman tien vastavierailulle blogiisi:)

      Poista
  10. Voi kateus! Mustikat ilman hyttysiä ja hirvikärpäsiä..?? Mä listaan ostoslistalle mustikkapuskia! :P

    VastaaPoista
  11. Njam! Ihana kupponen, muuten :) Kivaa lauantaiehtoota!

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig