perjantai 10. heinäkuuta 2015

Nurkan takana

Olen aikaisemmin kertonut, miten meillä on vallattu oikeastaan kaikki vapaa tilaa hyötypuutarhalle.
Varastorakennuksen taakse jää kapea kaistale, jossa säilytetään puutarhatyökaluja, kottikärryjä, heinäseipäitä, puulaatikoita yms. Rakennuksen takaseinä on varsin aurinkoinen ja lämmin (ainakin useimpina kesinä), joten olen kasvattanut siellä onnistuneesti muun muassa maissia, tomaattia ja koristekurpitsaa. 
Kasvatusalustat (kasvusäkit, ruukut ja laastipaljut) on nostettu kuormalavojen päälle. Ruukutuspöytä on sopivasti käden ulottuvilla, varaston päädyssä.
Kasvihuoneessa esikasvatettu avomaankurkku Marketer pääsi GreenCare GroBiootti Kasvumaa -säkkiin ensimmäisenä, kesäkuun alkupuolella. Tuolloin seinustalla olevassa laatikossa, lasikannen alla, kesäkurpitsan taimet olivat vielä esikasvatuksessa. Erityisesti ruukkukasvatukseen kehitetty kesäkurpitsa 'Patio Star F1 Hybrid' pääsi säkkiin seuraavana. 

GroBiootti Kasvumaa on käyttövalmis kasvualusta, jossa kasvuvoimaa riittää pitkään luonnonmukaisen lannoituksen ansiosta. Se sopii sekä höytykasvien kasvattamiseen että kesäkukille.
Seinustapuutarhan viimeiset kasvit istutettiin vasta aivan kesäkuun lopussa. Avomaankurkkujen ja kesäkurpitsan lisäksi siellä kasvaa nyt neljää erilaista tomaattia, koristekurpitsaa, ufokurpitsaa sekä viimeisimpinä istutetut munakoisot. Ne närkästyivät helteistä, mutta eivät ole myöskään pitäneet viileästä. Sattuipa sopiva kesä munakoiso-ensikertalaiselle...
Kesäkurpitsa näyttää kuitenkin viihtyvän mainiosti.
Myös avomaankurkku on kukkinut jo jonkin aikaa.
Välillä usko kesäkeleihin meinaa olla koetuksella. Mutta pakkohan tämän on vielä iloksi eli sadoksi muuttua!


* GreenCare yhteistyöpostaus

Ps. Jos tulevan sadon näyttävyys epäilyttää, kannattaa osallistua vuoden kauneimman puutarhakirjan Lavatarhurin arvontaan täällä. Mukaan ehtii lauantai-iltaan asti.

SHARE:

15 kommenttia

 1. Samanlaiset tuntemukset tuon munakoison kasvatuksen kanssa on itellänikin, aika raadoilta taimeni näyttävät mutta ehkäpä ensi kesänä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan tämä kesä harjoittelun piikkiin:) Minulla on kyllä yksi munakoiso kasvihuoneessa, mutta luin keväällä, että koska se ei viihdy kovin kuumassa, kasvihuone ei ole paras paikka. Vaan enpä arvannut millainen kesä on tulossa! Ja nyt sinne ei enää mahdu enempää.

   Poista
 2. Sullahan näyttää ihan hyvältä tämän kesän säähän suhteutettuna. Mulla avomaankurkut on vielä ihan naurettavia rääpäleitä. Hyvä systeemi laittaa vaan kasvusäkkejä lavojen päälle. Ja nuo GreenCaren säkit on mukavan näköisiäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, no tämä oli jotenkin kannustavaa:) Avomaalla tilanne näyttää kurkkujen suhteen yhtä toiveikkaalta. Voipi olla, että tänä kesänä ei muuta nautita. Minäkin tykkään säkkien ulkonäöstä, on pirsakka, muttei pomppaa silmille.

   Poista
 3. Samalla linjalla kuin Riina et sun avomaankurkut näyttää hulppeilta, meille ne vasta on ihan pikkusia nysiä. :) Hihiiii. Mites sie muutes pääset ottaan lapioita jne tosta seinältä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin nuo työkalut saa, tosin perhe sanookin minua teleskooppikädeksi :D Silloin kun seinusta oli täynnä tukinaruja pitkin kohti kattoa kiipeäviä tomaatteja, työkalujen kanssa oli vähän haastavampaa...

   Poista
  2. Jotenkin arvasin että tässä täytyy olla mukana jotain ihmeellistä. Ihana, teleskooppikäsi!! :) <3

   Poista
 4. Komat kasvit. Mun kesäkurpitsat kasvaa laatikoissa avomaalla, ovat kasvneet siemenestä asti mikä ei tietysti näin kylmänä kesänä oikein toimi. Mutta ehkä sieltä tulee satoa marraskuussa :D

  VastaaPoista
 5. Mulla oli viime kesänä ruukussa munakoisoa ja viihtyi kasvihuoneessa. Luultavasti ruukku oli liian pieni kasvualusta, kun sato ei ollut mittava. Kaunis se oli kyllä ja se riitti mulle, terkuin Suska koivuladesignesta. Ps. Ruukussa se on tänäkin vuonna eli ruukkukukaksi taidan sitä kasvatella.

  VastaaPoista
 6. Minulla on yli vuoden ikäinen munakoiso.

  Kasvatin 2 munakoisoa siemenistä ja hyvin lähti kasvamaan. Ei tarvinnut edes leikkaa, koska munakoiso haarautuu ihan itse. Mutta kun kesäkuu oli niin huono ei munakoiso kerinnyt satoa tehdä, vaan alkusyksystä yritti työntää yhden hedelmän, mutta se meni ruskeaksi ja putosi pois. Syy siihen, että minun piti nostaa ne sisälle ja eihän valo enää riittänyt.

  Olohuoneen ikkunan edessä ne oli koko talven ja keväällä heräsi, mutta toinen ei jaksanut enää ja kuoli pois. Ilmeisesti ei saanut riittävästi vettä. Kukkia tuli jo maaliskuussa ilman siitepölyputkea.

  Nyt elossa oleva on kasvanut rajusti ja kukkii, mutta hedelmää se ei vain työnnä. Olen kyllä ravistellut oksia, jotta siitepöly irtoaa. Ehkä satoa tulee myöhemmin.

  Minä kasvatan ruukussa parvekkeella.

  VastaaPoista
 7. Minulla ei oikein kurkut lähteneet kasvamaan nimenomaan avomaalla, vaikka olivatkin esikasvatettuja. tosin jokin ötökkä ja vähän boheemi luomuasennekin saattaa vaikuttaa :D

  VastaaPoista
 8. Hyvin näyttävät kasvavan sinulla noissa säkeissä. Itse olen kasvattanut siemenestä kurkut ja kesäkurpitsat ja ne ovat paljon pienempiä. Muttta enpä ole juurikaan lannoittanut.
  Täytyy harkita, josko ensi kesänä laittaisi kurkut, kurpitsat ja tomaatit säkkeihin, niin saisin lisää tilaa lavakauluksiin muille kasveille.

  VastaaPoista
 9. Teillä on kyllä jo nurkka (ja taus :D ) niin kauniisti että! :)

  VastaaPoista
 10. Voivoi kun tämäkin blogi näyttää lähtevän täysin tuonne blogiyhteistyölinjoille. Harmillista, että ihanat blogit menettävät jotakin oleellista kun joka toinen postaus alkaa olla pelkkää yhteistyötä. Menee luottamus tuotteisiin ja fiiliksestä katoaa paljon.
  Pidä oma, ihana tyylisi toivoo ennen suosikkibloginaan tätä pitänyt Emma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Emma,

   Ja kiitos palautteestasi! Harmillista kuulla, että yhteistyöpostaukset eivät mielestäsi ole luotettavia tai todenmukaisia. On totta, että tänä kesänä blogissani on ollut paljon yhteistyöpostauksia. Tämä johtuu osittain siitä, että olen työn kautta päässyt mukaan puutarhaprojektiin, joka on mahdollistanut tuotteiden testausta myös kotipuutarhassani. Osa tuotepostauksista ei siis varsinaisesti liity blogiyhteistyöhon, mutta olen halunnut rehdisti tuoda ilmi, milloin tuoteeseen liittyy jonkinlaista yhteistyötä.

   On myös erilaisia blogiyhteistyötarjouksia, joista olen kieltäytynyt, koska tuote ei mielestäni ole sopinut blogini sisältöön.

   Poista

Blog Design Created by pipdig