keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Vastauksia kysymyksiin, osa 2

Kesähuoneen keittiöpuutarha rakennettiin tämän vuoden toukokuussa. Strömsön kasvulaatikot olivat passelin kokoisia kesähuoneen kylkeen, pienehköön tilaan. Laatikoiden avulla keittiöpuutarhasta sai nopeasti valmiin näköisen, hallitun kokonaisuuden. 
Tykästyin kovasti laatikoiden mustaan sävyyn. Strömsön kasvulaatikoista on saatavilla neljä eri väriä: musta, harmaa, valkoinen ja maalaamaton. Käsittelin laatikot Osmo Color EcoGarden öljyllä, sävyllä hiili. Se syvensi hienoa sävyä entisestään.
Palattuamme mökkilomalta kotona odottivat kasviksia pursuavat laatikot! Kahdessa etummaisessa viljelylaatikossa on kaksi kehikkoa päällekkäin, takana olevissa kolme. Multatilaa on siis reilusti. Kasvit viihtyvät laadukkaassa pussimullassa ja kastelun tarve on syvässä laatikossa vähäisempää.
Minulla on jonkin sortin pakkomielle ruukutuspöytiin. Tykkään siitä, että työskentytaso on käden ulottuvilla ja pitkin puutarhaa vaeltavat työkalut (ja kahvikupit) ovat edes jotenkin hallittavissa. Tämä työtaso on sekin Strömsö-tuote. Lisää puutarhamme neljästä työpöydästä voit lukea täältä.
Vanha puulaatikko sai uuden elämän työkalujen ja ruukkujen säilytyspaikkana. Appiukko pelasti lootan varmalta tuholta, tulenlieskoilta. Olen positiivisen toiveikas pedanttisen appiukon suhteen. Vuosien hienovaraisen piilokoulutuksen jälkeen appiukon sisäinen Romu-Roope on nimittäin löytymässä. Emme ehkä ihan vielä kiertele kirppiksiä ja huutokauppoja yhdessä, mutta miniä on jo saanut monta "koinsyömää" aarretta!

* Strömsö yhteistyöpostaus

SHARE:

22 kommenttia

 1. Upea laatikkopuutarha <3 Musta sävy antaa kyllä ryhtiä! Ja pisteet appiukolle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen melkeinpä yllättänyt, miten hyvin tuo musta tuonne sopii. Mies oli aluksi vähän epäileväinen värin suhteen, mutta nyt olemme kyllä tosi tyytyväisiä!

   Poista
 2. Voi huokaus, kun sinulla on niin nättiä ja hyvin hoidettua kaikki! Tyylikkäitä ovat mustat kasvulaatikot, ja näyttää syötävää tulevan runsain mitoin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Konnadonna! Tosin näin uuden keittiöpuutarhan ensimmäisenä vuotena kaikki on vielä ihanan siistiä ja helppo pitää aisoissa. Katsotaan miltä täällä näyttää parin vuoden päästä..:)

   Poista
 3. Ihailen niin noin runsasta satoa. Mulla on jotenkin toi hyötykasvatus ihan lapsenkengisssä.
  Mulle on istutuspöydät ja myöskin tollaset puulaatikot ihan intohimo. Voisin katsella pinterestistä istutuspöytiä vaikka kuinka kauan. Niissä on ihanaa tekemisen meininkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minä puolestani vasta opettelen tuota perennapuolta. Vaikka tuikkasin kyllä lehtikaalia myös perennapenkkiin!

   Ja istutuspöydistä tulikin mieleeni, että kohtahan tässä pääsee jo laittamaan pöydille syyslookin. Miten niin ulkosisustamista...?:D

   Poista
 4. Minulla on ollut ongelmia laatikkopuutarhan mullan kanssa. Pitääköhän ensi keväänä olla mainonnan uhri ja kokeilla tuota sinun suosittelemaasi täydennysmullaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaisia ongelmia mullan kanssa on ollut? Itse tilasin ammoaikoina irtomultaa ja sain sen mukana melkoisen rikkaruoho-ongelman. Nyt olen siirtynyt kokonaan puhtaaseen pussimultaan, ehkäpä paras päätös ikinä! Merkkien välillä en ole suurempaa eroa huomannut, toisaalta en ole satomääriä tms. aktiivisesti edes tarkastellut. Mutta rikkaruohovapaita ovat olleet kaikki.

   Poista
  2. Pussimultaa minäkin olen käyttänyt ihan alusta alkaen. Kasvu oli viime vuonna ihmeellisen epätasaista. Porkkanakin kasvoivat hyvin, ainakin näytti siltä naattien perusteella, mutta juuret olivat minimaaliset, samoin punajuuret. Sipulit katosivat kokonaan. Tänä vuonna laitoin ne sitten oikealle kasvimaalle. Keväällä laitoimme kasvuturvetta lisäksi laatikoihin. Nyt on hieman paremman näköistä, paitsi, että viileä kesä. Sillehän ei voi mitään. Tuolla blogistani olen pähkäillyt myös näitä juttuja.

   Poista
  3. Hmm, kuulostaa mystiseltä. Minäkin sekoitan aina turvetta ja multaa. Joskus uuden, liian "tujun" mullan kanssa on käynyt niin, että ensimmäisenä kesänä esim. retiisi on kasvattanut komeat lehdet, mutta itse sato on ollut vaatimaton. Toivottavasti satoa nyt alkaisi tulla!

   Poista
 5. Huikea laatikkopuutarha! -Ride-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ride, olemme kyllä hirmu tyytyväisiä tämän kesän aikaansaannoksiin. Jospa ensi kesänä lepäisi vaan laakereillaan...

   Poista
 6. Vau, hyvä appiukko! :) Ja on kyllä hienot laatikot ja pöytä, oli kyllä ihana nähdä nämä livenäkin - vaikkakin aika pikaisesti, kun ei oikein viitsinyt jäädä pihalle lorvimaan kun ette olleet kotona. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi tosiaan, ettei oltu kotona. No, tulet joku toinen kerta ajan kanssa, niin esittelen sen takapihan laatikkotarhan samalla:) Ja kiitos vielä ihanista tuomisista! <3

   Poista
 7. Upean näköistä. Olen itsekin haaveillut laatikkotarhasta ja jotain helppoa maanpeitettä väliin. Pysyykö tuo sepeli hyvin rikkaruohottomana? Montako senttiä sepeliä kannattaa laittaa?

  Heta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en osaa oikein sanoa määrää. Kuorimme pintanurmen pois, siihen päälle kangas ja singeliä sen verran, että kangas peittyy eikä tule joka askelmalla esiin. Maan epätasaisuutta tasoitimme singelin avulla, eli toisissa kohtaa sitä on paksumpi kerros ja toisessa ohuempi.

   Helppouteen olen ollut tosi tyytyväinen! Rikkaruohoja tulee todella harvakseltaan ja ne on helppo nyppäistä pois, koska eivät pääse kunnolla juurtumaan singeliin ja kankaaseen. Tänä kesänä olen nyppinyt tältä alueelta yhden (1!) rikkaruohon pois, sekin oli rucolan alku. Kylvövaiheessa maahan oli tipahtanut siemen. Lasten laukkakilpailujen jälkeen olen haravoinut singelit tasaiseksi, mutta muuten se on mielestäni erittäin huoltovapaata.

   Poista
 8. Ihanat laatikot ja ihana kerroksellinen istutusryhmä takana. Mitä puita ja pensaita siellä on? Olisi kiva, jos esittelisit istutusalueitanne, että mitä kasveja niissä on. Hallitset hienosti kerroksellisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos hyvästä ideasta! Pistetään ehdottomasti korvan taakse. Moni istutusalue on syntynyt vähän vahingossa ja olen pikkuisen arka esittelemään niitä tarkemmin, ne kun eivät ole mitään oppikirjaesimerkkejä... Mutta toki tuon voisi tehdä, jos siitä olisi iloa ja apua muillekin:)

   Poista

Blog Design Created by pipdig