torstai 16. heinäkuuta 2015

Virtapiikkejä ja häpeäpilkkuja

Viime postauksessa kertomani ystäväporukan tapaaminen sujui ihanan tuttuun tapaan. Kahden päivän ja yhden yön aikana ehdittiin käydä läpi elämän iloja ja suruja, pohdiskella mennyttä ja tulevaa, muistella ja suunnitella. Vaikka yöunet jäivät vähiin, tapaaminen antoi valtavasti energiaa. Kotona hyödynsin virtapiikin istutuspuuhiin.

Minulla on paha tapa hamstrata kasveja, pieniä ja suuria, jotka sitten joutuvat odottamaan istutusta ties miten kauan. Tässä yksi syy, miksi pihastamme löytyy ainoastaan sitkeitä sissejä, ei herkkähipiäisiä harvinaisuuksia. Päärynäpuu Pepi sai nyt nauttia ystäviltäni saamasta energiasta ja pääsi vihdoin multiin.
Tonttimme yksi sivu rajoittuu kunnan viherkaistaleeseen. Tuo sivu-takaosa pihaamme, "jämäpenkiksi" kutsumamme alue, on ollut jo pitkään häpeäpilkkuni. Siellä kasvaa vähän mitä sattuu, vähän miten sattuu. Alue ei näy sisälle taloon eikä oleskelualueillemme. Sammaloituneen ja rikkaruohottuneen penkin kasvojen kohotus lienee ensi kesän pääprojekti. 
Tontin sivusta on myös ainoa väljempi alue, joten Pepi pääsi Pilvikirsikan viereen. Huomatkaa, että istutuskuoppa ei ollut tällä kertaa pyöreä! Kerroin aikaisemmin täällä, miten puut tulisi istuttaa kulmikkaaseen kuoppaan, sillä juuret kuulemma lähtevät aina hakeutumaan kohti kulmia. Kun puun nostaa pois ostoruukusta, juuret ovat usein kiertyneet juuripaakun ympärille. Ja sama kiertyminen jatkuu pyöreässä kuopassa. Istutusvaiheessa juuria voi hellästi irrotella toisistaan tai viiltää juuripaakkua pinnallisesti puukolla. Näin juurikasvusto kiihtyy ja juuret tunkeutuvat kulmikkaan istutuskuopan seinistä reippaasti eteenpäin.
En tullut mitanneeksi kuoppaa, ajatuksissani kuvittelin sen kyllä suuremmaksi. Äärimmäisen tarkan mallailun jälkeen valikoitunut paikka osoittautui savisen tonttimme kivisimmäksi kohdaksi ja kaivausinto lopahti lyhyeen. Pienestä ulkonäöstään huolimatta kuoppaan upposi kolme säkkiä multaa, joten toivon sen riittävän.
Luin täältä, että liika kosteus maassa haittaa päärynän kasvua ja talvehtimista, ja tiivistä savimaata tulisikin keventää. Ennen mullan lisäämistä kuohkeutin savijöötiä paikallisesta K-raudasta hakemallani lecasoralla. Toivottavasti istutustoimenpiteeni olivat riittävät ja pääsen vielä joskus nauttimaan ihanan makeista päärynöistä naapurini tapaan.
Naapurin päärynöitä, syyskuu 2014
Vielä viimeinen multalisäys kuopan pinnalle, kulmikkaan kuopan kanttaaminen pyöreäksi ja kuorikate päälle. Sitten on taas yksi homma hoidettu!

* Yhteistyöpostaus, toteutettu K-raudan kanssa

SHARE:

13 kommenttia

 1. Hyvä meininki ja aivan ihanat nuo päärynät. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka sain naapurilta korikaupalla ihanan makeita päärynöitä, jäin haaveilemaan omasta puusta. Nyt vain kädet ristiin ja satoa odottelemaan! :)

   Poista
 2. Samoin minulla kestää joskus ikuisuuden ennen kuin saan ostokset istutettua. Joskus taas pääsevät heti multiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä siinä onkin, että välillä istutusprosessi kestää ja kestää. Joskus olen jopa joutunut laittamaan valeistutukseen talven yli, mutta hyvin ovat selvinneet. Täällä ei heikkohermoiset pärjää:)

   Poista
 3. Ihanan näköisiä päärynöitä! Toivottavasti puustasi tulee komea ja viihtyy hyvin. :) Tuli mieleeni kuitenkin varoittaa, en tiedä oletko kuullut keväisestä tulipolteongelmasta jonka vuoksi Pepi-päärynäpuita vedettiin keväällä pois myynnistä. Tässä linkki Eviran sivuille jossa lista paikoista jossa takaisinvedettäviä taimia on myyty jos haluat tarkistaa: http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/viljely+ja+tuotanto/kasvitaudit+ja+tuholaiset/vaaralliset+kasvitaudit+ja+tuholaiset/tulipolte/paarynan+taimien+takaisinveto/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda viestistäsi ja linkistä! Kyllä vain, asia oli tiedossa. Olin jo ehtinyt hankkia Pepin, kun asiasta tiedotettiin. Onneksi tämä Pepi oli toisaalta, kovasti toivon että yksilö säilyisi terveenä!

   Poista
 4. Mahtava, kun sain täältä päärynäpuun istutusohjeet katsastettua. Tuo olikin uutta, ettei pyöreä kuopan kannata olla. Kiitos! -Ride-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postaus sattui sopivaan aikaan:) Maukasta päärynäsadon odottelua siis sinnekin!

   Poista
 5. Esimerkillisesti istutettu päärynäpuu. Minun viime vuonna istutettu Suvenirs-päärynä tekee jo muutaman hedelmän. Saaspa nähdä onko niistä syötäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh Katja, sinulla onkin jo innokas päärynä siellä! Toivottavasti pääset herkuttelemaan syksyllä:)

   Poista
 6. No wautsi wau! Tullapa itsellekin tuollainen virtapiikki. :D Onpa hyvän näköisiä päärynöitä, Pepi olisi varmaan hyvä valinta päärynäpuuksi.

  Ja heh, oon samanlainen taimikituuttaja (normikasvikituutuksen lisäksi) ja tälläkin hetkellä tuolla pihalla odottelee muutama reppana henkihievereissään istutusruukuissa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla ylempänä juuri tunnustin, miten olen joskus joutunut laittamaan kasvit valeistutukseen talven yli, kun en ole saanut niitä maahan koko kesänä... Eikä tämä Pepikään vielä ihan viimeinen reppana ollut:D

   Poista
 7. Olispa kiva, jos olisi oma piha! Tosin vlillä tuntuu, että mun pikkuparvekkeessakin riittää hommaa ja puuhastelua :)

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig