torstai 30. maaliskuuta 2017

Ahdistaako? Apua arvonnasta!

Blogiyhteistyö: Tammi

Olen pariin otteeseen sivulauseessa ilmaissut epäilykseni "konmaritusta" kohtaan. Siis lähinnä siitä vinkkelistä, ettei tuollainen taida sopia kirppiksiä rakastavalle hamstraajahiirelle ja kaikessa kuluneessa kauneutta näkevälle kotipuutarhurille. Samaan aikaan olen lukenut ystävieni hurmioituneita päivityksiä elämää mullistavasta tavararöykkiöiden raivaamisesta ja totta kai mielessä on ollut tutustua aiheesta kirjoitettuihin opuksiin.
Käänteentekevää ei ollut aiheesta julkaistu kirjallisuus tai lukuisat lehtiartikkelit, vaan rakkaan ystäväni puuskahdus: "Osaisin kyllä siivota ihan ilman kirjaa. Kun vain löytyisi aikaa raivaamiseen ja erityisesti tavaroista eroon pääsemiseen!" Ja silloin se tajusin. Minun kompastuskiveni ei ole tavaroiden läpikäyminen, vaan vaatehuoneeseen kertyvät "kirppispussit". Kun pussit, laatikot ja nyssykät ovat jumittaneet aikansa siellä ja alkavat ahdistaa, siirrän ne käytävän tukkeeksi varastoon. Jolloin alkaa kiristyä puolison hermo. Siinä sitten kyräilemme pusseja ja toisiamme, se vasta palkitsevaa onkin!
Jenni Sarraksen alkuvuodesta ilmestynyt Tavarataidot - Arkijärjellä koti kuntoon -kirja lupasi antaa vastauksia myös tavaroista eroon pääsemiseen. Kirjan lukeminen ei tehnyt minusta ammattijärjestäjää, mutta laittoi kyllä ajattelemaan. Ja totta kai antoi myös sysäyksen siivoamiselle. 

Juuri NYT on hyvä hetki aloittaa tavaroiden läpikäyminen, ei esimerkiksi huomenna tai viikonloppuna. En kahminut liian isoja kokonaisuuksia, kävin hyllyjä ja laatikoita läpi verkkaiseen tahtiin. Ja todellakin, huomasin ilostuvani hämmästyttävän paljon siististä vaatehuoneesta ja lisääntyneestä tilantunteesta! Siis aivan lapsellisen paljon. Järjestyksessä oleva hylly rauhoitti mieltä ja laski stressitasoa.


Käytännönläheinen ja asiallinen Tavarataidot-kirja ei saarnaa tai syyllistä, vaan kannustaa, neuvoo ja herättää ajatuksia. Miksi meillä on liikaa tavaraa? Oli äärimmäisen mielenkiintoista pohtia omaa suhdetta tavaroihin. Kyllä, suhtaudun tavaroihin suurella tunteella. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi lahjaksi saadut esineet. Lahjan antaja voi olla rakas tai jo edesmennyt. Mutta jos lahjalla ei ole mitään käyttöä, niin miksi säilytän sitä kaapin perällä tilaa viemässä? 


Tavarataidot-kirja inspiroi ja antaa hyviä vinkkejä. Olen jo pitkään noudattanut neuvoa "tavara sisään, tavara ulos". Eli kun ostan vaikkapa suloisen vanhan kukkalautasen kirppikseltä, poistan samalla keittiöstä jonkun itselleni tarpeettoman tavaran (ja ei, muovipusseja tai kumilenkkejä ei lasketa!). 


Raivaamisen osalta tykästyin täyden hylly tekniikkaan, jossa päätetään, minkä verran säilytystilaa tietylle tavararyhmälle antaa. Kun ennalta päätetty tila täyttyy, ei suinkaan hankita lisää säilytystilaa, vaan säädetään tavaran määrää. Voin itse päättää, millaisille tavaroille annan enemmän hyllytilaa: puutarhalehdille ja kirjoille 2 hyllyä, ompelutarvikkeille 1/2 hylly, kukkaruukuille 3 hyllyä, jumppavaatteille 1/2 hyllyä. Eli arvotan omat kiinnostukseni ja pysyn sitten päättämissäni määrissä. Ja kun hylly täyttyy, mietin 1) tarvitsenko todellakin uutta tavaraa 2) mistä olen valmis luopumaan 3) mihin vanhan tavaran toimitan (muualle kuin vaatehuoneeseen tai varastoon)?

Ja mitä sitten kävi niille varastossa jumittaville pusseille? Onnistuin päästämään irti ajatuksestani "näistä saisi varmasti rahaa kirppiksellä, kunhan sinne vain joskus ehtisin!" Aloin raivata tilaa pussi kerrallaan. Kauppareissun yhteydessä pari pussia vaatteita UFF:n laatikkoon, sisustustavaroita myyntiin paikalliselle Facekirppiksille pilkkahinnalla (jolloin joku tulee noutamaan ne nopeasti!), lastenleluja hyväntekeväisyyteen, lehtiä kierrätykseen, käyttökelvottomat vaatteet kierrätyskeskuksen lumppukeräykseen jne. Pääpointti siis oli päästä ylimääräisestä tavarasta eroon nopeasti.

Jos tavarat aiheuttavat ahdistusta, kannattaa lukea kirja. Voit voittaa sen myös arvonnassa, sillä sain arvontapalkinnoksi yhden kappaleen Jenni Sarraksen Tavarataidot-kirjaa. Voit osallistua arvontaan seuraavasti: 


* Yhden arvan saat jättämällä viestin tähän postaukseen. Anonyymit osallistujat, muistakaa jättää nimimerkki ja mielellään myös sähköpostiosoite, jotta mahdollinen voittoviesti tavoitta juuri sinut!

* Kaksi arpaa saat olemalla / liittymällä Kanelia ja kardemummaa -blogin lukijaksi ("Lukijat"-laatikko blogin oikeassa reunassa, näkyy Internet-versiossa) tai seuraamalla blogiani Blogit.fi -sivustolla.


* Kolmas arpa on jaossa blogin Facebook-sivuilla. Käy tykkäämässä sivustosta ja jätä puumerkki itsestäsi arvontapäivityksen alle.Arvonta alkaa NYT ja päättyy viikon kuluttua torstaina 6.4.2017 klo 24.

Intoa raivaukseen ja onnea arvontaan!

* Blogiyhteistyö: Tavarataidot-kirja TammiPs. Jutun kuvat on valittu siksi, että näissä lähes kaikki tavarat ovat kirppikseltä, kierrätettyä tai juhannuskokosta pelastettua. Että vähän tämä raivaaminen tekee tiukkaa meikäläiselle. Mutta yritystä on!
SHARE:

75 kommenttia

 1. Kirja tulisi tarpeeseen. :) Blogger-lukijana mukaan arvontaan. (piivoitto@gmail.com)

  VastaaPoista
 2. Kuulosti tutulta. Kirppispusseja kerääntyy varastoon ja kaapit pullistelevat muistoesineistä.
  Mukana arvonnassa kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 3. Mulla on just myös tuo dilemma, että ne karsitut jäävät pyörimään... Yhdellä mukana!

  VastaaPoista
 4. Innostuin vasta konmarituksesta ja kämppä on kertaalleen käyty jo läpi, mutta tarkkana ihmisenä vielä olisi parannettavaa ☺ Kaikki arkea helpottavat niksit tulisi tarpeeseen!

  VastaaPoista
 5. Hyvinhän se aloitus on sujunut! Kahdella arvalla mukana :)

  VastaaPoista
 6. Joo-o, vinkkejä tavarapaljouteen tarvitaan täälläkin! Joten kahdella mukana! =)

  rakkauttajamaanantimia@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Minä laitan nettitorille VK myyntiin ehjät ja käyttökuntoiset tavarat,sillä keinoin pääsen niistä eroon ja saan vielä rahaakin kun muut ostavat niitä.Helppoa ja kivaa tuloa.

  Mukana 3 arvalla !

  VastaaPoista
 8. Kyllähän sitä omaasuutta on kertyny, iha liiaksi asti, muttaku......kaharella mukana.

  VastaaPoista
 9. Kiinnostaa ilman muuta tuo kirja, mulla on vähän sama ongelma, vaikka vielä saisin raivattuakin (sitäkin huonosti) tavaraa pusseihin niin sitten niiden pussukoiden hävittäminen stoppaa... Mukana kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 10. Todellakin kahdella arvalla mukana :)

  VastaaPoista
 11. Minulle tulisi kirja tarpeeseen. On hirveän vaikeaa heittää mitään pois. Jospa sitä vielä tarvitsee periaatteella. Olisiko kaksi arpaa.
  riitta.hartikainen@pp1.inet.fi

  VastaaPoista
 12. Kahdella arvalla mukana! :)
  aidafounnn@gmail.com

  VastaaPoista
 13. No nyt on asiallinen kirja. Mä niin saan agressiokohtauksen noista konmaritus hypetyksistä. Kertakaikkiaan epäsoviva suomalaiseen kulttuuriin. Yritähän tulla täällä toimeen kolmella parilla kenkiä... Olen pienen blogikirjoituksenkin tehnyt tuosta turhake kirjasta:))

  Meillä muuten Marja sama juttu noiden kirppispussien kanssa, kerään pusseja ekaksi vaatehuoneeseen ja sitten autotalliin ja varastoon, mies ei luonnollisestikaan tykkää:))

  Olen lainannut tuon kirjan kirjastosta ja on ihan käyttökelpoinen. Ei lainkaan sellainen täysin hävitysvimmainen kuin konmari. En osallistu siis arvontaan, mutta suosittelen tätä kirjaa!

  VastaaPoista
 14. Mielenkiintoinen kirja varmasti.
  Osallistun yhdellä arvalla arvontaan.
  Ulpu
  rituha@hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Joo järkeä tarvittais, mukana 3 arvalla . Aurinkoa päivääsi 😉

  VastaaPoista
 16. Kyllä tarpeeseen tulisi, kotona on liikaa tavaraa.

  savikkoilmari@gmail.com

  VastaaPoista
 17. KonMari ei ole tehnyt minuunkaan erikoisen hyvää vaikutusta. Jo kirjan nimikin on älytön, ja ne kaikki jutut aina siististi ja naisellisesti pukeutumisesta ja turhien tavaroiden roskiin heittämisestä... :D

  Olen aina yrittänyt pitää tavaroitteni määrän kurissa, mutta sen sijaan, että harrastaisin jo omistamieni esineiden massadumppausta, olen pyrkinyt miettimään ennen tavaran hankintaa, tarvitsenko sitä todella ja onko sille käyttöä. Tuo "täyden hyllyn taktiikka" kuulostaa juuri siltä, miten olen tottunut lähestymään tätä asiaa - kun hamstrauslaatikko tulee täyteen, pitää sieltä joko antaa jotain pois tai olla hankkimatta uusia tavaroita.

  Mielestäni on upeaa, että tätä nykyä jo ihan "perustavikset" ajattelevat näitä tavara-asioita (kun vielä muutamia vuosia sitten se oli vain "ekohippien" juttu), mutta tästä tavaran poisheittämisbuumista on tullut jo nyt pienoinen ongelma jätehuollolle, kun jengi heittää säkkikaupalla vanhaa tavaraa roskiin ja jäteastiat täyttyvät ennätysvauhtia. Kirppiksetkin jo tursuavat tavaraa, jota kukaan ei kaipaa. Samaten "saa ottaa" -lahjoitushyllyt kaikkialla, missä niitä pidetään. Ja maailma pelastuu? Ei.

  On totta, että ympäristöystävällisempi on sellainen tavara, joka on käytössä, kuin sellainen, joka lojuu vain varaamassa lämmitettyä varastotilaa - mutta kaikkein ympäristöystävällisen olisi sellainen, jota ei olisi koskaan tehty.

  No mutta, jos tämä buumi on tullut jäädäkseen, ehkä jatkossa niitä tavaravuoria ei enää pääse syntymään ja tavaran tuotantoakin joudutaan vähentämään ja niin edelleen. Siinä tapauksessa tämä ei ollutkaan mikään ihan turha villitys. Jos juttu unohtuu muutamassa vuodessa ja kaappinsa tyhjiksi konmarittaneet tyypit hamstraavat ne pian taas uudestaan täyteen, oli koko sähläyksestä vain haittaa.

  Tulipa pitkä kommentti! :D

  Olen lukija, joten osallistun kahdella arvalla. :)

  joku.varpuslintu[ät]gmail.com
  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
 18. Mukana arvonnassa, juuri oikea kirja minulle!
  v.laitinen@msoynet.com

  VastaaPoista
 19. Kuulostaa tutustumisen arvoiselta kirjalta! Yhdellä arvalla sitä siis tavoitellaan. :)

  - Saraana (saraana.makela@gmail.com)

  VastaaPoista
 20. Aihe kiinnostaa, edelleen, ja homma etenee! Joten yhdellä mukana, kiitos.
  Tanja
  tanja.2006@hotmail.com

  VastaaPoista
 21. Mielenkiintoiselta kirjalta kuulostaa. Kahdella arvalla mukana.
  marjo.vesanto@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Mukana ollaan! Ei tullut konmarittajaa minustakaan..

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 23. Siis t. Kati vekkeli

  VastaaPoista
 24. Voi ei! Olen juurikin haalinut kotiin lisää kaappeja, kun entiset on käyneet ahtaiksi, vaikka todellisuudessa olisi pitänyt karsia jo olemassaolevien kaappien sisältöä! Krääh! Kaikilla mahdollisilla arvoilla mukana siis! :D

  VastaaPoista
 25. Minulla sama kompastuskivi...Arvontaan mukaan. hannakaisahakanen (at)gmail.com

  VastaaPoista
 26. No nyt olis aiheellinen ....
  Tämä kiinnostais kyllä kovasti, jos vaikka sais pienen potkun ottaa ja innostua!
  ihan vaan yhdellä mukana.
  hennamake(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
 27. Asia on ajankohtainen kun vain saisi aloitettua. Kahdella mukana.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 28. Kolmella arvalla mukana arvonnassa :)
  annikajokinen95@gmail.com

  VastaaPoista
 29. Kahdella arvalla mukana arvonnassa. ☺️

  VastaaPoista
 30. Kirja olis tarpeen tämmöselle kirppisharakalle kuin mie joten kolmella arvalla mukana :)

  VastaaPoista
 31. Täällä ja facessa mukana. tittap@hotmail.com

  VastaaPoista
 32. Kahdella mukana, sillä tämä olisi niin tarpeen minulle. Vaikka jo puoli vuotta olen päättäväisesti joka päivä vienyt yhden tavaran roskakatoksen kierrätyshyllyyn, niin tuloksia ei vain näy missään. Minusta tuntuu että tavarani sikiävät keskenään ja siihen on tultava loppu =)

  VastaaPoista
 33. Kahdella mukana,tänä keväänä olen PÄÄTTÄNYT raivata kotia turhasta tavarasta tavalla tai toisella:)
  amto(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
 34. Mielenkiintoista! Pidän itseäni suht hyvänä järjestyksen pitäjänä, vaan silti tasaisin väliajoin vaatehuoneisiin, kaappeihin, laatikoihin ja varastoon (kuulostaa niin tutulta tuo sun kuvaus!) kertyy sotkupesäkkeitä, jotka vaativat silloin tällöin totaalista raivausta. Enpä tiedä, tuleeko musta koskaan sellaista, ettei niitä pesiä syntyisi...

  VastaaPoista
 35. Täällä yks kirppishai tarvisi juuri tuon kirjan...
  Kahdella arvalla mukana arvonnassa!
  merja.hamalainen@pp2.inet.fi

  VastaaPoista
 36. Osallistun kivaan arvontaan yhdellä arvalla.
  T: Miukkis
  birgit82@suomi24.fi

  VastaaPoista
 37. Järkevämmän kuuloinen kirja kuin Konmari :) Kaikesta ei mielestäni tarvitse luopua, vaan oikeasti merkityksettömästä tavarasta. Arvonnassa mukana kahdella :)

  VastaaPoista
 38. Hyvä kirjoitus!jostakin olisi aloitettava,kirja vois antaa sysäyksen siihen....
  mukana kahdella arvalla
  kiisu.maki@gmail.com

  VastaaPoista
 39. Parhaillaan kayn lapi kaikki kaapit ja hyllyt ja talo siivotaan lattiasta kattoon.Paljon roinaa heitetaan pois ja samalla tulee toivottavasti paljon tilaa kaappeihin.Mika ihana tunne,kun kaikki on siivottu!Kahdella arvalla mukana.

  VastaaPoista
 40. Tästä ois varmasti paljon apua tavarakaaoksen hallintaan!
  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 41. Kolmella arvalla mukana, lukijana Bloggerissa.
  Tuo kirja kiinnostaisi todella paljon :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 42. Voishan sitä yrittää kirjan avulla karsia roinan määrää kotona.Sitä onkin kertynyt. Toiveikkaana mukana arvonnassa kahdella arvalla.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 43. Mukana arvonnassa kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 44. Mukana yhdellä arvalla täällä ja toisella Facebookissa :)

  ulla / unisposti(at)gmail.com

  VastaaPoista
 45. Mukana kahdella arvalla. Olisipa kiva voittaa kirja.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 46. Tutulta kuillostaa. Kahdella mukana.
  mummolta@gmail.com

  VastaaPoista
 47. Mukana yhdellä arvalla. pirjo.immonen@pp1.inet.fi

  VastaaPoista
 48. Kuulostaa niin tutulta, ettei edes voi olla totta. Sillä poikkeuksella, että täällä pussit ovat vieläkin odottamassa sitä kirpputoripöytää... Noiden lisäksi on sitten vielä vintillä pahvilaatikoissa kaikkea muuta, mitä joskus vielä tarvitsee. Ehkä vielä joskus raaskin luopua noista roinista :)
  Mukana kahdella arvalla.
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
 49. Kahdella arvalla mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 50. Kahdella arvalla mukaan. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 51. Kolmella arvalla mukana. Nyt olisi aika laittaa kotia kevättä kohti kuntoon, koluta nurkkia ja siivota kaappeja.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 52. Kahdella arvalla mukaan- minäkin suhtaudun vähintäänkin varauksella Konmari- juttuun (ja suorastaan jopa rakastan vanhoja, kuluneita ja muistorikkaita tavaroitani ��) mutta jotain maltillista karsintaa on täälläkin aika ajoin tehtävä ��

  VastaaPoista
 53. Yhdellä arvalla mukana. -Maria
  m.mattila@nic.fi

  VastaaPoista
 54. Yhdellä arvalla minäkin mukana. Olisipa ajankohtainen kirja!:)
  - Ami.Ö.-

  VastaaPoista
 55. 1arpa. Olisi kiva voittaa!
  Emmilia (emilia_ho@hotmail.com)

  VastaaPoista
 56. Varmasti lukemisen arvoinen kirja, osallistun arvontaan yhdellä arvalla.
  Ulpu
  rituha@hotmail.com

  VastaaPoista
 57. Olen jo pitkään suunnitellut tuon kirjan lukemista, joten innolla mukaan arvontaan kahdella arvalla
  taikahuilu@luukku.com

  VastaaPoista
 58. Olisipas kiinnostava kirja. Yhdellä arvalla mukana.
  riittakarhu@hotmail.com

  VastaaPoista
 59. Tiedän niin nuo tunteet joista postauksessa puhut, huh sentään. Kirjoille minulla on huomaamatta kehittynyt täyden hyllyn periaate; kun kirjat lisääntyvät, lähtee niitä sitten myös eteenpäin.. Konmarissa ärsyttää ´tuottaako tämä esine tai asia minulle iloa` -kysymys. Tuon periaatteen mukaan toimimalla saattaisi tästäkin taloudesta lähteä satunnaisesti yhtä jos toista poistoon. Useina päivinä tähän joukkoon todennäköisesti saattaisi päätyä myös aviomies, huonoina päivinä ehkä lapsetkin. Kaikki ei kuitenkaan voi olla aina täydellistä, hyvää ja kaunista, siksi annan tavaroille(kin) usein useita uusia mahdollisuuksia muuttua kivoiksi, kiinnostaviksi tai tarpeellisiksi. Tämä Tavarataidot -kirja kuulostaa maltillisemmalle ja järjellisemmälle oppaalle tavarakaaoksesta, mukana siis ehdottomasti arvonnassa. Kahdella, kiitos! vuosikerta (at) live (piste) fi

  VastaaPoista
 60. Konmarin lukenut,ei auttanut.Jospa tästä olisi oikeasti apua? Mukana arvonnassa kahdella arvalla:)

  VastaaPoista
 61. Kun oma arkijärki ei näy riittävän niin kirja pitäisi varmaan lukea! Olen mukana yhdellä arvalla hippu(at9outlook.com

  VastaaPoista
 62. Tämä kirja tulisi tarpeeseen! Arvalla mukana! leinikki76@gmail.com

  VastaaPoista
 63. Mielenkiintoinen kirja, mukaan arvontaan. sinitiiainen@gmail.com / sini

  VastaaPoista
 64. Vaikuttaa mielenkiintoiselta ... yhdellä arvalla mukana ... ;o)

  VastaaPoista
 65. Mukaan arvontaan kolmella arvalla.
  texas-86 (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 66. Mukana! Kuulostaa niin tutulta tuo pussukoiden pyöriminen nurkissa...
  -Tiitu
  (kokoperhe (a) elisanet.fi)

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig