tiistai 7. maaliskuuta 2017

Latva-artisokan lumoissa

Taas on niin mahottoman jännät ajat käsillä! Joka aamu on tarkistettava, joko kylvöksistä pilkistää jotakin.Kylvin latva-artisokat vasta hiljattain, koska ryhdyn näihin puuhiin aina vasta hiihtolomareissujen jälkeen. Maaliskuun kylvöistä ja parista viileästä viime kesästä huolimatta latva-artisokat ovat ehtineet tehdä kasvimaalla komean sadon. Suosittelen siis kokeilemaan tätä keittiöpuutarhojen kuninkaallista herkkua, se on oikeasti paljon helpompi kasvattaa kuin yleisesti luullaan. Asiasta lisää Marian hyötytarhassa, Viherpeukalot blogissa. Klikkaa itsesi tänne!

SHARE:

14 kommenttia

 1. Vau kuinka upea kasvin alku.Täytyy täälläkin laittaa jotain kasvamaan.Maa-artisokjaa en ole kasvattamutkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, siinäpä muuten vasta helppo kasvi onkin, maa-artisokka nimittäin! Nämä latva-artisokat ovat jonkin verran haastavampia, mutta niin näyttäviä, että pakkohan niitä on kasvatella:)

   Poista
 2. Täällä ollaan ihan samoissa lumoissa. Latva-artisokat on kylvetty ja kasvavat kovaa vauhtia. Kylvöksiä ja taimia tosiaan täytyy käydä tarkistamassa monta kertaa päivässä. Tämä on niin jännää aikaa, päivässäkin ehtii tapahtumaan vaikka mitä.
  Olen ihan hassu, kun joka kesä kasvatan latva-artisokkia, vaikka en oikein edes tykkää sen mausta. Mutta se on niin upean näköinen, että kasvatan sitä lähinnä koristetarkoituksessa. Ja linnut rakastavat sen siemenkotaa, jos jättää ne talveksi törröttämään.
  Onnistuneita kasvatuksia ja mahtisatoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meidän pikkuviljemillä latva-artisokat kypsyvät niin eri aikaan, että en jaksa niitä kauheasti ruoaksi yksi kerrallaan valmistaa, vaikka niistä kovasti pidänkin. Joten aika moni päätyy meilläkin maljakkoon :) Talventörröttäjäksi en olekaan älynnyt jättää, pitääkin kokeilla sitä ensi vuonna. Kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Minullakin on latva-artisokat tulossa ja kauhistutti jo, kun joka paikassa mainostetaan todella vaativaksi kasviksi.Jospa niistä jotain tulisi ja toisaalta tykkään kokeilla kaikenlaisia kasveja vaikka eivät ehtisi satoa tuottaakkaan:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niissä omat kommervenkkinsä, mutta mielestäni on ollut yllättävän helppo. Ehkä tuo vaativuus liittyy osittain pitkään kasvukauteen, kun aina saa jännätä, ehtiikö satoa tulla Suomen suvessa:)

   Poista
 4. Täytyykin kokeilla. Niin, ja täällä istutettiin ensimmäiset siemenet vasta multaan. Saa nähdä kuinka tulevana kesänä käy, viime vuonna ei mennyt ihan Strömsössä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkäs se kulunut sanonta meneekään...:"Jokainen kasvukausi on uusi mahdollisuus!" Eli tukka putkella eteenpäin, meni syteen tai saveen :D

   Poista
 5. Minuakin kiehtoo tuo latva-artisokan muoto, on niin kaunis, että jo sen takia teki mieli kokeilla. Hyvin itivät, mutta joku siellä jo nuupahti.. katsotaan ehtiikö yhtään sadonkorjuuseen saakka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan näitä aina aika reilusti tulemaan, sillä itselläni niitä tahtoo napsahdella poikki koulintavaiheessa... Peukut pystyy hyvälle sadolle, ovat ne niin kauniita!

   Poista
 6. Saat artisokan kasvatuksen kuulostamaan helpolta... Tuota pitää kokeilla, mutta ei tänä vuonna, siemeniä on kertynyt jo ihan tarpeeksi 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakaan se ei ole mielestäni niin vaikeaa kuin monessa lähteessä annetaan ymmärtää. Ja minä olen sentään varsin laiska esikasvattelija:) Mukavia kasvatuksia ja uudet kokeilut sitten ensi vuonna!

   Poista
 7. Latva-Artisokka taitaa olla tämän kesän suosikki monessa puutarhassa :)
  Myös täällä on rohkaistuttu kokeilemaan ja ensimmäisen kylvön lehdet kurottelee jo isoina ja vahvoina kohti ikkunoita. Itse kokeilin heti ensimmäisellä kerralla kylvää parissa erässä jotta opin kuinka myöhään kylvön voi tehdä ja näin minimoida purkkien määrän sisätiloissa :) Eli eka satsi meni multiin jo helmikuun alussa ja viime viikonloppuna kylvin seuraavan erän. Hyvin on tämä jälkimmäinenkin alkanut itämään! :)
  Jään pitelemään sormia ristissä että kasvu onnistuu hyvin meillä kaikilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, ihanaa suunnitelmallisuutta! Minä päräytän melkein kaikki siemenet hiihtolomien jälkeen. Siinä sitten toukokuussa ihmettelen, kun toiset kurkottelevat kohti kattoa ja toiset on vielä pikkuriikkisiä tirppanoita. Onneksi kesä ja aurinko tasoittaa kasvut:)

   Poista

Blog Design Created by pipdig