tiistai 28. maaliskuuta 2017

Pihapuuhissa: kalkitus

Blogiyhteistyö: GreenCare

Piha tuli taas kalkittua, nyt onkin hyvä odotella vesisadetta ja lumien sulamista. Muiden päivityksiä ja kuvia katsellessa tuntuu, että kaikilla muilla kukkivat jo krookukset, lumet ovat kadonneet viimeistä hiutaletta myöden ja terassit on valjastettu kevääseen. Meillä vihmoo vielä vuorotellen lunta ja vettä. Onneksi aurinkokin ehtii välillä pilkistää.
Kalkitsen aina keväisin, kun maa on ainakin osittain lumen peitossa. Kalkki imeytyy sulamisveden mukana maahan. Kalkita voi toki milloin vain, mutta turhaan sitä ei kannata tehdä.

Kalkitseminen ja sen määrä riippuu sekä puutarhan kasvualustasta että siihen istutetuista kasveista. Ylläpitokalkitus olisi hyvä tehdä parin vuoden välein, mutta kaikkia puutarhan kasveja ei kalkita. Tällaisia happamaan maan kasveja ovat esimerkiksi hortensiat, mustikat, rhodot ja monet havukasvit. 
Kalkki vähentää maan happamuutta. Se helpottaa kasvien ravinteiden käyttöä, sillä lannoitteiden sisältämät ravinteet liukenevat parhaiten kalkittuun maahan. Kalkitus luo hyvät olosuhteet maaperän pieneliöstön toiminnalle ja parantaa näin myös maan mururakennetta tehden sen kuohkeaksi ja ilmavaksi.

Kalkkia on saatavana sekä rakeena että jauheena. Itse tykkään käyttää rakeista puutarhakalkkia, sillä sen levittäminen on siistimpää. GreenCare Luomu Muruisen Kuorikalkin voi surutta antaa myös lapsen käsiin. Ja kyllä, meillä käytettään lapsityövoimaa aina kun se vain on mahdollista. Nuorempi suostuu näihin puuhiin toistaiseksi jopa ilman lahjontaa. 
Loppuun vielä muistus: älä kalkitse ja lannoita samaan aikaan. Väliä olisi hyvä olla ainakin pari viikkoa eli levitä ensin kalkki, ja kevätlannoitteet vasta muutama viikko kalkin jälkeen.


* Blogiyhteistyö: Kalkki GreenCare

SHARE:

18 kommenttia

 1. Eipä ole vielä kovinkaan keväistä Pirkanmaan pohjoisosissakaan. Sinivuokotkin uinuvat vielä eikä leskenlehtiäkään ole näkynyt. Ruttojuuren kukinto on ainut, mikä puskee terhakkaasti mullasta. Aikaa kyllä vielä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan sitä aikaa, mutta kun ei ole kärsivällisyyttä odottaa... Tänään onneksi paistaa taas aurinko, joten kevättä kohti, vaikka sitten kovemmassakin tuulessa puskien:)

   Poista
 2. Millä vyöhykkeellä asutkaan? Meillä III-vyöhykkeellä ei ole myöskään näkynyt vielä edes lumikelloja, ainakaan meidän pihassa...Pelkkiä piippoja vaan! Ei malttaisi odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 2-vyöhykkeellä, Kymenlaaksossa. Etupihalla on jo ihanan keväistä, mutta takapihalla vielä lunta ja jäätä. On tämä odottavan aika pitkä!

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä! Meillä on tosi sammaleinen piha ja mies on jo pari kesää puhunut kalkitsemisesta, joten ehkä nyt on aika tarttua toimeen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti! Ja just nyt on hyvä aika kalkita siellä teilläkin päin:)

   Poista
 4. No, teilläpä tosiaan on vielä jonkin verran lunta.Tänä vuonna ajattelin kokeilla ensikertaa kalkita ja lannoittaa nurmikko kunnolla oppikirjojen mukaan ihan vain kokeeksi. Kesällä sitten katsotaan, näkyykö siinä jotain muutosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisää lunta tuli taas eilen. Onneksi myös vettä ja aurinkoa, eli päivän päätteeksi tilanne oli aika lailla fifty-fifty:D Itselläni kalkitus kuuluu kevätrutiineihin, se on sellainen pihapuuhien ja kauden aloitus.

   Poista
 5. Kiitos vinkeistä. Mä tykkään myös tuosta rakeisesta kalkista. Jotenkin se vain tuntuu helpommalta levittää. Täytyykin tutustua tuohon Greencare kalkkiin tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun antaa lapselle pienen hiekkaämpärillisen kalkkia kouraan, ehtii hyvin kalkita koko pihan sillä aikaa kun toinen näprää kalkkia kukkapenkkiin :D

   Poista
 6. Teillä on aika paljon vielä lunta.
  Meillä on oikeastaan jäätä, mutta aurinko paistaa ja on kylmä tuuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää tuulta on täälläkin piisannut. Ja sitä lunta. Mutta onneksi aurinko paistaa ja lumikerros ohenee sentti sentiltä joka päivä.

   Poista
 7. Meilläkin on lunta vielä reilusti, saisivat jo vähitellen sulaa pois. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukoille ottaa tämä odottaminen:D Onneksi aurinko paistaa, toivottavasti koko viikon!

   Poista
 8. Lunta riittää vielä ja kylmiä ilmojakin, mutta tuo kalkitseminen tosiaan voisi jo olla ajankohtaista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin voi tehdä lumen päälle. Ompa sitten yksi keväthomma vähemmän, kun puutarhakausi ihan tosissaan starttaa vauhtiin.

   Poista
 9. Hyvä muistutus, pitääkin kai kaivaa kalkkipussi esille. Tosin olen aina vähän epävarma, miten paljon pitäisi kalkita ja kuinka usein. En edes muista, koska se on viimeksi tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parin vuoden välein on ihan hyvä. Pussista pitäisi löytyä annosteluohjeet (tosin itse heittelen ihan mututuntumalta..).

   Poista

Blog Design Created by pipdig