torstai 26. heinäkuuta 2018

Puutarha on juhlaa, eli kesällä elämä on yhtä puutarhajuhlaa!Blogiyhteistyö: Albali

Täällä ollaan aivan puutarhajuhlien lumoissa. Kuluva kesä on ollut kelien suhteen ihan uskomaton. Sää on suorastaan vaatinut keksimään aihetta juhlaan. Ja mikäs sen parempi aihe kuin puutarha! Pääsin toteuttamaan puutarhan ja puutarhaystävien kunniaksi järjestettyjä juhlia kaupallisessa yhteistyössä Albalin kanssa. 
Rakastan puutarhajuhlien rentoutta. Ympäröivä puutarha ja kaunis kesäilta luovat parasta mahdollista juhlatunnelmaa. Itse olen listaihmisiä ja pidän kovasti suunnitelmallisten juhlien järjestämisestä. Siitä huolimatta parhaimmat kesäkekkerit syntyvät usein päivällä huikatusta spontaanista ideasta, joka jalostuu iltaa kohti naapureiden yhteiseksi illanvietoksi. 

Vaivattomimmillaan juhlat järjestyvät nyyttärihengessä, jolloin jokainen tuo vähän ruokaa tai juomaa sekä roppakaupalla hyvää mieltä. Ja kun juhlat järjestää lyhyellä aikajänteellä, ei tarvitse (eikä ehdi) stressata oikein mistään. 

Tällä kertaa oli aika paitsi ylistää kuluvaa puutarhakautta, niin myös kiittää puutarhassa auttaneita naapureita. Tosiasia kun on, että varsinkaan hyötypuutarha ei kestä kesähelteillä pitkiä poissaoloja. Siksi naapureita kannattaa tasaisin väliajoin lahjoa taimilla, puutarhan sadolla ja illanistujaisilla, niin kehtaa surutta pyytää kasteluapua jatkossakin.

"Ympäröivä puutarha ja kaunis kesäilta luovat parasta mahdollista juhlatunnelmaa."
Meillä keittiöpuutarha ja oleskelutilat nivoutuvat läheisesti yhteen, sillä minusta keittiöpuutarha on vähintäänkin yhtä kaunis kuin näyttävä perennapenkki. Keittiöpuutarhan läheisyys tuo vielä oman rennon lisänsä juhliin. Yleensä kaikki haluavat kurkistaa kasvihuoneeseen, ihmettelevät maissin menestymistä Suomessa tai päivittelevät punertavia viikunoita.
Lempparipaikkani juhlapöydälle löytyy terassilta, villiviiniseinämän edestä. Seinä varjostaa pahimmalta paahteelta ja tuo mielettömän kauniin taustan kaikenlaisiin kattauksiin. Kukat, liinat ja tarjottavat saavat upean parin vehreästä lehtimassasta. Ja vaikka luonto lähes vyöryy päälle, juhlapöytään katetaan tietenkin myös kukkasia. Esimerkiksi vanha perinneperenna rohtosuopayrtti on kaunis maljakossa, mutta voimakkaan tuoksunsa takia ei oikein sovellu sisätiloihin. Ulkona se on mitä mainioin leikkokukka.

"Vaikka luonto lähes vyöryy päälle, juhlapöytään katetaan tietenkin myös kukkasia."
Sesongin kukat, yrttien kukinnot, siemenkodat, köynnökset ja koristepensaiden oksat tarjoavat loputtoman määrän inspiraatiota ja materiaalia. Pienet, kasveilla täytetyt lasipullot tuovat nopeasti ja helposti juhlatunnelmaa. Rennon pellavaliinan päällä kiemurtelee seinämästä leikattu villiviiniköynnös.
Kesäkuumalla tarjoilut ovat mutkattomia ja hoituvat nopeasti raikkaalla salaatilla ja herkullisella leivällä. Jälkiruoaksi nautitaan tietenkin marenkikakkua kauden marjoilla. Kenenkään ei tarvitse seisoa keittiössä tuntitolkulla, vaan ainekset saa nopeasti kasaan joko omasta puutarhasta tai kaupan antimista. Loppusilaus tarjoiluihin tehdään syötävillä kukkasilla. 

Ja koska ollaan puutarhassa, juotavaksi sopii erityisen hyvin luomuviini. Espanjalainen Viña Albali Verdejo Organic 2017 on aromaattinen luomuviini. Se on kuiva ja keskihapokas valkoviini, jossa on raikkaan hedelmäisiä vivahteita hunajamelonista ja limetistä. Luomupunaviini Viña Albali Tempranillo Organic 2016 on puolestaan keskitäyteläinen ja miellyttävän tasapainoinen, jossa on paahteisuutta ja mustaherukkaa. Molempia luomuviinejä saa sekä pulloissa että hanapakkauksissa.

Ai niin, vinkki vitonen: älä kata puutarhapöytään kalleimpia lasiaarteitasi. Ei nimittäin ole kerta tai kaksi, kun lasinsirpaleita on kerätty pihalaatoilta tai terassilaudoilta tuulenpuuskan jälkeen. Mitä korkeampi ja kapeampi jalka, sen varmemmin tuuli sen kaataa mennessään. 

"Kesäkuumalla tarjoilut ovat mutkattomia ja hoituvat nopeasti raikkaalla salaatilla ja herkullisella leivällä."
Puutarhassa on kuivuudesta huolimatta yllättävän rehevää. Loppukesän täyteläinen fiilis korostuu pikkuhiljaa hämärtyvissä kesäilloissa. Pihavalojen ja kynttilöiden luodessa valoja ja varjoja, vehreys suorastaan kietoo syleilyynsä.

Puutarhan läheisyys tarjoaa myös luontevan keskustelunavauksen juhlissa, joissa vieraat eivät ole toisilleen entuudestaan tuttuja. Puutarhasta puhuttaessa yleensä jokaisella on siitä jokin kokemus. Muisto lapsuudesta, mieleen piirtynyt kuva mummolan kuistin kesäkukista, rikkaruohojen nyppimisellä ansaitut viikkorahat. Ja vaikka kuinka olisi lapsena vannonut, ettei moista puuhaa tee enää  i k i n ä , sitä löytää itsensä rikkaruohoämpäri kourassa. Vieläpä vapaaehtoisesti, nauttien puuhan lähes meditatiivisesta vaikutuksesta. Asia, josta isäni jaksoi aina nauraen muistuttaa.

"Loppukesän täyteläinen fiilis korostuu pikkuhiljaa hämärtyvissä kesäilloissa."
Koska rakastan juhlia ja erityisesti puutarhajuhlia, olisi ihana kuulla mikä on juuri sinun mieleenpainuvin puutarhajuhlamuistosi? Itselleni hauskinta oli päätyä muualle muuttaneiden ystävien yllättämäksi pää pensaassa ja yltä päältä mullassa. Iltaa istuttiin puutarhassa lopulta pitkälle yöhön, viltteihin kääriytyneinä, kynttilänvalossa ja viinilasi kädessä.

* Suomen alkoholilainsäädännön mukaisesti alkoholia koskeva kommentointi on kielletty. Kaikki muu keskustelu ja kommentointi on tietenkin lämpimästi tervetullutta!
SHARE:

6 kommenttia

 1. Ai että miten ihanan näköistä! Osaat rakentaa aina niin viihtyisiä ja levollisia kattauksia ja nurkkauksia <3 Ollappa sinun naapurisi!

  VastaaPoista
 2. Vooooi eiii miten kaunista!! 😍🌻☀️ ..ja nuo ihanat kukkaiset lautaset, muistan mummulassa syöneeni samanmoisista! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Outi! :) Ja kirppikseltä olen nuo kukkalautaset löytänyt, ovat aivan ihanat! <3

   Poista
 3. Ihanalta näyttää. Tämä blogi on toiminut minulle hyvänä inspiraationa nyt, kun olemme päässeet muuttamaan ja saaneet oman pihan. Hiljalleen puutarha kasvaa... Yksi mieleenpainuva puutarhajuhla oli tänä kesänä Irlannissa, erään hevostilan yhteydessä. Puutarha oli valtava, oli kivimuuria ja erilaisia ruusuja. Väkeä oli kymmeniä ihmsiä kaikkialta maailmasta. Ensin näimme suloisen näytelmän Lumikista. Hevoset ja koirat esittivät päärooleja, tilan asiakasnuoret olivat kouluttaneet ne tehtäviinsä ja toimivat eläinten tukena. Sen jälkeen söimme hampurilaisia ja kanavartaita valtavan ptkästä pöydästä, levittäytyen pitkin puutarhaa mukaviin pieniin ryhmiin, puhuen yhtä aikaa montaa kieltä ja keskustelleen monesta asiasta yhtä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vau, tuo kuulostaa kyllä todella ikimuistoiselta! Voin hyvin kuvitella irlantilaisen upean puutarhan kivimuureineen ja ruusuineen. Sinne kun olisi päässyt kärpäseksi kattoon (tai siis puunlatvaan). Varmasti todella mieleenpainuva kokemus!

   Poista

Blog Design Created by pipdig