maanantai 3. lokakuuta 2011

Puolukka-marenkipiirakka

Kotikulmilla järjestettiin taannoin mainio kyläkirppis, jonka kahviossa nautiskelin ihanaa mustikka-marenkipiirakkaa (terveisiä leipurille!). Ohje löytyy Sunnuntain sivuilta. Tein piirakkaa samalla ohjeella ompelukerhon viikkotapaamiseen, mutta mustikoiden kera piiraasta tuli ehkä inan liian makeaa meikäläisen makuun (ainakin sen kolmannen palan jälkeen...) Siitäpä sain idean kokeilla piirakkaa puolukoilla ja syntyikin varsin onnistunut liitto: makeaa marenkia ja pirteää puolukkaa. Sopi hienosti värinsä puolesta rapujuhlien jälkkäriksi, mutta olisi hyvä herkku myös joulun kahvipöytään. 
PUOLUKKA-MARENKIPIIRAKKA
Pohja:
150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
3 keltuaista
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta
Päälle:
4 dl puolukoita (tai 5 dl mustikoita)
3 rkl perunajauhoja
1-2 rkl sokeria (puolukoiden kanssa laitoin 2 rkl)
Pinnalle:
3 valkuaista
1 1/2 dl sokeria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten. 
Sekoita keskenään jauhot, mantelirouhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
Peitä irtoreunaisen piirasvuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Voit myös käyttää tavallista piirasvuokaa.
Sekoita keskenään marjat, perunajauho ja sokeri. Kaada seos taikinan päälle vuokaan. Paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.
Pinnan marenkia varten muista, että valkuaisten joukossa EI SAA olla yhtään keltuaista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
Levitä lusikalla / pursota marenki marjojen päälle ja jatka paistamista kunnes marenki on saanut vähän väriä.

Jäähdytä (ja mahdollisuuksien mukaan myös säilytä) marenkipiirakka huoneenlämmössä. Näin marenki pysyy rapeana.
SHARE:

8 kommenttia

  1. Kiitos herkullisesta reseptistä! Tätä on kyllä kokeiltava! Jos ensin vaikka mustikoiden ja sitten puolukoiden kera..
    Terveisin uusi lukijasi.

    VastaaPoista
  2. Hei Nipsux ja tervetuloa lukijaksi! Mukavaa että jätit viestiä:) Tämä on kyllä hyvä piirakka, olen tehnyt jo useamman kerran. Aina on uponnut sekä kotiväkeen että vieraisiin. Voisi muuten toimia kivasti myös punaisilla viinimarjoilla.

    VastaaPoista
  3. Tää oli namia! Mulla ei ollut puolukoita muuten kuin soseena, joten vähän jellyä se marjakerros oli, mutta hyvää. Kotikyliltä on 10 litran ämpärillinen puolukkaa matkaamassa meille eli teen ainakin lisää tätä ja muffinsseja ja ehkä vähän vispipuuroakin =)

    VastaaPoista
  4. Puolukka on kyllä hyvää! Itse mietiskelin uskaltaisiko tätä kokeilla karpaloista, vai meneekö liian kirpeäksi. Saatiin karpaloita saaliiksi mökiltä, useampi litra. Ehkä jos laittaa vähän vähemmän marjoja ja paaaaljon enemmän sokeria:)

    VastaaPoista
  5. Ainiin, unohdin raportoida, että kokeilin tätä jouluna karpaloilla. Oli hurjaa. Huh.

    VastaaPoista
  6. Väkevää? Hurjassa on leivonnaisten yhteydessä jotenkin negatiivinen kaiku... Hyvä etten ole ehtinyt vielä kokeilla. Tehtii sen sijaan jouluna karpaloista caipiroskia, sinne ne istui oikein hyvin:)

    VastaaPoista
  7. Tein juuri 50/50 vadelma-puolukka marjasekoituksella. Tuun sit kertoo miltä maistui, kunhan toi jäähtyy. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii! Kirpeä vadelma tasoittaa marengin makeutta. Pohjaan ei ollut mantelia, jotem korvasin sen 1/2dl vehnäjauhoja, vaikka ruisjauhoja oli ajatuksena laittaa.

      Poista

Blog Design Created by pipdig