perjantai 10. maaliskuuta 2017

Kerjäämässä

Joko teillä on kerätty maito- ja mehupurkit talteen? Yritin aloittaa homman hyvissä ajoin tänä vuonna, vaan taidan taas joutua naapurikierrokselle kerjäämään. Tomaatteja on jälleen kylvetty kohtalainen määrä... Mutta kun koskaan ei tiedä montako lähtee itämään, montako napsahtelee poikki karaisuvaiheessa, ja ystäville ja naapureillekin olisi mukava jakaa ylimääräisiä taimia. 

Tölkit ovat kyllä ihan parhaita kookkaiden kasvien koulintaan. Tosin eivät nämä mitään kauniita ole säilytellä. Meillä tyhjät tölkit odottavat kesähuoneessa pärekoreissa. 
Mies toi yhtenä keväänä yhden parhaista yllätyksistä. Oli aikansa kuunnellut tölkkituskastelujani ja käynyt sitten työpaikkaruokalan emännän juttusilla. Pari päivää myöhemmin sain iiiison laatikollisen maitotölkkejä. Enää ei tarvinnut kerjätä ovelta ovelle.

Mitä muita purnukoita teillä kerätään, mitkä ovat osoittautuneet erityisen hyviksi kylvöpuuhissa? Viinirypälerasiat, jogurttipurkit? Vinkkejä otetaan vastaan!

Rentouttavaa perjantaita!
SHARE:

34 kommenttia

  1. Onhan se vähän noloa (no ei oikeesti oo, hehe) kysellä tyhjiä tölkkejä. Tykkään valion luomu Turkkilaisesta jugurtista. Ne on just hyvän kokoisia sellaisenaan, ei tarvitse leikata mitään. On noita samoja purkkeja mm. rainbown vastaava tai valion laktoositon. Mutta näissä luomupurkeissa bonuksena kaunis vihreä väri:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin joskus kerätä kauniita mehupurkkeja yms., jotta taimivaihekin olisi näyttänyt silmään kauniilta. Vaan eihän meillä semmoisia määriä kulu mitään! :D

      Poista
  2. Minulle on kerääntynyt samoja purkkeja kuin Katille, mutta aika vähän niitäkin. Maito yms. tölkit ovat siitäkin käteviä, että neliön muotoisina ne menevät pieneen tilaan. En juo maitoa enkä tölkkimehuja, joten kerjuulle pitäsi lähteä :) Olen kyllä ottanut vastaan ystävien muoviruukkuylijäämät, joten niitä löytyy joka kokoa. Ensimmäiset taimet itävät jo. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vähän sama ongelma, meillä juo maitoa perheestä vain yksi ja mehutkin on yleensä mummon marjamehuja. Onneksi on naapurit lähellä:) Hyvää viikonloppua!

      Poista
  3. Ihana ele mieheltä! Ei mitään kukkakimppuja vaimolle kun kasa maitotölkkejä! Ja meillä kuluu maitoa niin paljon, että taidan minäkin koulia taimet aikanaan maitotölkkeihin, kunnon vanhan ajan kierrätys kunniaan! Ja tuo pärekori tekee maitotölkeistä ihastuttavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tölkit ovat kyllä käteviä juuri tuon neliömäisen muotonsa vuoksi. Saa monta mahtumaan vieri viereen pieneenkin tilaan. Ja tomskuille kasvaa purkeissa komeat juuret. Ja tosiaan, tölkkilahjat on ihan ykkösiä :D

      Poista
  4. Ihana mies sinulla, tölkkejä toi vaimolleen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nauroi kyllä, että muut vaimot haaveilevat Louis Vuittonin laukuista ja minä innostun päättömästi laatikollisesta tyhjiä tölkkejä:D Tämä taisi olla sellainen win-win tilanne molemmille:)

      Poista
  5. Maitotölkit on ihan loistavia tuohon taimikasvatukseen. Niissä juuretkin kasvaa alaspäin ja neliönmallinen ruukku säästää tilaa.
    Täällä onneksi maitotölkkejä kerääntyy myös omasta takaa, mutta siemenet näyttävät itävän niin hyvin, että voi olla ettei taida silti riittää. Minäkin kerjään milloin mitäkin näihin puutarhatouhuihin. Esim. vanhoja sanomalehtiä kohopenkin alle, ja kaikki muita alustoja ja purnukoita. Mutta tyhmäähän se on heittää kätevää matskua roskiin! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, minäkin käyn kesäaikaan kiertämässä naapuruston lehtikeräyslaatikot (luvan kanssa). Kukaan ei enää kysele mitään, kun menen laatikolta laatikolle Ikean iso kassi olalla:D Tosin olen alkanut epäillä, että vaikka kiertäisin tonkimassa roskiksesta banaaninkuoria alasti, kukaan ei enää kiinnittäisi mitään huomiota. Aina joku ihme puutarhaprojekti meneillään:D

      Poista
  6. Voi harmi, kun olisin tiennyt olisin laittanut matkiksella tulemaan sulle vanhoja maitopurkkeja. Ehdin viemään ne jo tuonne kotiseutumuseolle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No menevät varmasti hyvään käyttöön myös kotiseutumuseolla :)

      Poista
    2. Juu niin menevätkin. Itsehän toki kuulun nykyään ko. kotiseutumuseon johtokuntaan, joten enköhän minä niille keksi jotan, jos liikaakin käyttöä. :)

      Osassa tosiaan lukee vielä paikallisen vanhan meijerin mukaan kotipaikkakuntamme nimi. Siitä minä pidän!!! <3 :D

      Poista
  7. Maitopurkit ovat käteviä, niitä minäkin keräilen. Joskus ruukut loppuivat koulinnan tiimellyksessä täysin, enkä kauppaakaan voinut lähteä, löysin kaapista kertakäyttökuppeja, joihin sain istutettua loput taimet.

    VastaaPoista
  8. Kahden ihmisen taloudessa purkkeja kertyy vähemmän. Maitoa emme juo laisinkaan, mutta piimäpurkkeja olen varastoinut autotalliin. Ovat juuri muotonsa vuoksi käteviä, tomaatille eritoten. Kaikenlaisia rahka- ja muita purkkeja tulee säilöttyä. Eniten käytän koulimisessa perennojen ja kesäkukkien mukana tulevia muovipurkkeja, joita pesen ja käytän uudelleen ja uudelleen. Kummasti niitä kertyy. Mikään noista purkkiviritelmistä ei ole erityisen kaunis, mutta jotenkin niiden rumuus unohtuu, kun katse kiinnityy itse taimiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan totta. Siinä vaiheessa kun purkit on täytetty taimilla, ei niitä purkkeja enää katsele "sillä silmällä", kasvit vievät kaiken huomion. Nuo kesäkukkien ja perennojen muovipurkit ovat myös käteviä, varsinkin jos onnistuu saamaan niitä vähän syvempiä. Aikamoista tiskaamista tosin.

      Poista
  9. Hautausmaan roskalaatikot ovat pullollaan tyhjiä istutusruukkuja. Tällä hetkellä varastossani on riittävästi purkkeja mutta kun tarve tulee vilkaisen hautausmaan keräilylaatikoihin. Sehän on palvelus yhteiskunnalle kun niitäkin kierrätetään eikä viedä kaatopaikalle. Huono puoli siinä on että syksyisin on paljon pestäviä purnukoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen yrittänyt valjastaa lapset mukaan purkkien pesupuuhiin. Kuumalla säällä on mukava lotrata veden kanssa ulkona, näin talvisaikaan tehdään pesula pesuhuoneeseen. Parit vesileikit väliin ja taas on innokkaita apureita:)

      Poista
  10. Mä käytän kans maitopurkkeja ja niitä riittää kyllä omasta takaa, meillä menee hirveästi hirveästi maitoa. Työkaverit ovat ehdottaneet oman lehmän ostoa, heh.

    VastaaPoista
  11. Maitotölkit ym.vastaavat on ihan parhaita,kun voi leikata sopivan korkeiksi taimen koosta riippuen.Meillä mies huolehtii keräilystä ja tölkkien pesusta,kun on meistä se tomaatinkasvatus vastaava<3 Siementen kylvöön säästän rypskyrasiat yms.Ne on kannellisina oivallisia,voi säätää kosteutta ja pohjatkin on reiälliset.Elähdyttää taas tämä kasvatuksen aloittelu:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun mukavaa, että teillä on myös mies mukana kasvatuspuuhissa! Nuo rypälerasiat ovat kyllä käteviä. Ja kesällä niissä on mukava viedä tomaattisatoa ystäville.

      Poista
  12. Pienissä tiloissa taimikasvatuksen iloksi on pitänyt riittää rakkaat Little Leo auringonkukkani ja ne kasvavat koulimisen jälkeen vessapaperirullissa kunnes istutan ne suurempiin taimiruukkuihin.

    Pian voinkin jo laittaa viime syksyn sadon siemenet itämään <3 Talven aikana kertyneet paperirullat olen tällä viikolla lyhentänyt pienemmiksi poteiksi taittelemalla toiseen päähän pohjat. Muutama kymmen niitä nyt on ja mies mokoma ihmettellee, tarviiko niitä muka niin paljon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä meilläkin mies ihmettelee tölkkien määrää. Siksi niitä tuonne kesähuoneeseen kantelen:) Ja silti ne loppuu aina kesken!

      Poista
  13. Raejuustolaatikot on hyviä, jos niissä on vielä läpinäkyvä kansikin. Siis näin alkuun, myöhemmin suosin myös maitopurkkeja.

    VastaaPoista
  14. Lihatiskeiltä kerjään niitä mustia laatikoita ja työkaverit tuo rypälerasioita. Tänäänkin oli pukuhuoneeseemme kaappini päälle ilmestynyt pari rasiaa <3 Myös Lidlin appelsiinimehun muovipullot tulee pestyä ja laitettua talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun puutarhureille löytyy apua hädässä <3 Minäkin olen tänään menossa naapurustoon juhliin, pitääkin taas antaa tölkkivaroitus:)

      Poista
  15. Ihanaa, että muistutit! Olen viimeiset pari kuukautta taivaltanut kuin talviunessa. Mutta nyt on aika ryhdistäytyä! Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talviunen tunnistan minäkin. Mutta ihana kevät tekee tuloaan, joten nyt hereille ja auringosta nauttimaan! <3

      Poista
  16. Mahtavaa! Minä kerään kotona ja töissä maitotölkit, kummityttö tuo töistä muovilaatikoita (dynoja) ja lapsen joulukalenterista napsin lokerikon taimikasvatukseen. Isot jauhelihapakkaukset käy alustoiksi ja äiti toi töistä jotain mitä lie koealustoja taimipottien alustoiksi. Kaikki hyötykäytetään mitä eteen tulee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sullapa onkin hyvin lähipiiri valjastettu keräyspuuhiin:D Oikein ihailtavaa! Mahtavia kylvöjä ja aurinkoista kevään odotusta!

      Poista
  17. Meillä ei tule tölkkejä ollenkaan kun emme juo maitoa. Jugurtti- ja viilipurkit samoin säilyketölkit kerätään. Vanhoja taimiastioita säästetään ja sitten sanomalehdistä saa käteviä taimipotteja ja ne maatuvatkin kun taimet istuttaa.

    VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig