keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Luumupuun äärellä

Luumusato on vihdoin kypsynyt. Yleensä näillä herkutellaan jo elokuun puolella, mutta tänä vuonna kaikki on ollut vähän vinksallaan. Onneksi viikonlopun aurinko ja lämpö laittoivat vauhtia sekä kypsymiseen että sadonkorjuuseen.
Meillä on kaksi luumupuuta, joista 'Sinikka Siniluumu' antaa satoa ensimmäisenä. Kuvassa olevat luumut ovat erityisen hyviä, mutta tämä lajike on valitettavasti tuntematon. Olen saanut puun lahjaksi ja se on kovin rakas vähän rujosta ja toispuoleisesta ulkonäöstään huolimatta. Puuhun liittyy surumielinen tarina ja sen voi lukea tästä vanhasta postauksesta
Mihin te käytätte luumuja, mihin upottaa koko sato? Meillä luumut herkutellaan tällä hetkellä lähinnä sellaisenaan, mutta käyttö- ja säilöntävinkkejä otettaisiin ilolla vastaan!

SHARE:

14 kommenttia

 1. Meillä on luumupuu,mutta se ei ole koskaan tuottanut satoa.Pitäisiköhän niitä olla kaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä luumu tykkää kaverista, jopa itsepölytteiset luumut tekevät paremman sadon, jos lähistöllä on toinen luumu.

   Poista
 2. Meilläkin alkavat luumut olemaan kypsiä ja paljon tulee.
  Aikoinaan meillä oli ton näköisiä luumuja ja puu tuotti niin paljon hedelmiä että se halkaisi ittensä. Vaikka tuettiin kaikki oksat.
  No se oli sen puun tarina, onneksi on uusia puita/luumuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna näyttää olevan hyvä luumuvuosi. Meillä ei ole vielä tarvinnut tukea oksia, mutta hyvä kun vinkkasit. Pitääkin tarkkailla tilannetta tulevina vuosina ja poistaa raakileita tarvittaessa.

   Poista
 3. Oi, ihanat luumut! Itse olen tehnyt ylimääräisistä tai liiaksi pehmenneistä luumuista piirakkaa ainakin näillä ohjeilla: https://kotiliesi.fi/resepti/helppo-luumupiirakka-2/ ja http://www.maku.fi/reseptit/luumupiirakka, hyvää tulee :)

  VastaaPoista
 4. Koko sato upotetaan pilkottuna perheen naamoihin, kokonaiset kolme luumua saamme ;) Ihanan näköisiä nuo sinun luumut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä ei ainakaan ole mennyt satoa hukkaan tai kompostiin, niinhän se pitäisi mennäkin! :)

   Poista
 5. Meilläkin ehti tänä vuonna luumut kypsiksi asti ennen pakkasia! Ja hitsi ne on makeita ja hyviä! Minä keittelin yksi satoisa vuosi tätä luumu-ananasmarmeladia: https://www.dansukker.fi/fi/resepteja/luumu-ananasmarmeladi.aspx
  Erityisen hyvää tämä on joulutorttujen marmeladisilmänä ;) Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika linkistä, tämäkin laitetaan ehdottomasti talteen! Makoisaa syksyä:)

   Poista
 6. Meillä on tänä vuonna luumut jääneet vähän kummallisen värittömiksi. Tuntuvat olevan kypsiä ja pehmeitä, mutta makukin on vähän karvas. Johtuisiko kylmistä keleistä? Yleensä meillä syödään luumut sellaisinaan, koska kivien poisto säilöntää varten on aika iso urakka. Joskus olen kyllä keitellyt hilloa, ja se oli tosi hyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, nyt on kyllä mielenkiintoinen kysymys! En näin äkkiseltään osaa sanoa mistä värittömyys johtuu. Tätä pitääkin ihan tutkailla. Itse syytän huonosta sadosta aina säätä, oli syy mikä tahansa:)

   Poista
 7. Meillä on kaksi luumupuuta: nuori Laatokan helmi ja vanhempi Kuntalan punaluumu, jonka luumut näyttävät aivan samoilta kuin kuvassa olevat. Tänä vuonna halkeilevat herkästi. Olen keittänyt puhdistettuja luumun puolikkaita n. 5 min sokeriliemessä ja pakastanut liemineen. Ovat ihania pehmeän jäätelön kanssa. Tänä vuonna ajattelin kokeilla liemeen rommia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuota halkeilua on ollut meilläkin tänä vuonna. Luumu on makea ja Sinikkaan verrattuna huomattavasti isompi. Mainitsemasi luumu-sokeriliemi rommilla terästettynä kuulostaa herkulliselta! :)

   Poista

Blog Design Created by pipdig