keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Syyssiivousta ja kasvojen kohotusta

Yhteistyö: GreenCare
Kylmät yöt laittoivat vipinää kinttuun puutarhassa. Sadonkorjuun lomassa tuli siivottua myös yksi penkki, sillä järkeilin, että kun näitä suorittaa pienissä erissä, ei puutarhan syyssiivous tunnu niin työläältä. Ensimmäisenä käsittelyyn pääsi luumupuun ympäristö.

Luumupuu sijaitsee pääterassin läheisyydessä ja näkyy myös sisälle olohuoneeseen ja ruokailutilaan. Kesällä tässä kasvaa rohtosuopayrttiä, jonka väritys on hennon vaaleanpunainen. Nyt näkymä oli kaikkea muuta kuin hento, joten ensimmäiseksi napsin kukkavarret tyvestä poikki.
Tykkään kyllä talventörröttäjistä. Esimerkiksi nämä viereisen penkin varjoliljojen siemenkodat ovat kauniita talvellakin. Mutta rohtosuopayrtti on lähinnä tuollainen pöheikkö ja siementääkin ihan kamalasti, joten se sai mennä.
Tarkoitus oli napsia kukkavarret ja levittää sitten puunkuorikatetta, mutta intouduin myös kanttaamaan penkin. Kanttaaminen on lempipuuhiani puutarhassa ja sen tietää myös ystäväni Kati, jolta sain lahjaksi ihka oikean kanttausraudan. Tähän asti tehtävä on hoitunut suorateräisellä puutarhalapiolla. Kantatessa penkin ja nurmikon väliin tehdään ikään kuin pieni oja. Penkki oli kantattu viimeksi keväällä, eli puuha on hyvä tehdä pari kertaa kasvukaudella.
Kanttauksen jälkeen oli vuorossa kuorikatteen levittäminen. Tykkään eniten tästä luonnollisen näköisestä GreenCare männynkuorikatteesta, minusta se sopii meidän puutarhaan värillisiä kuorikatteita paremmin.Koska tässä kohtaa tarkoituksena ei ole rikkaruohojen tukahduttaminen, kuorikatetta riittää hyvin ohut kerros. Sellainen mikä omaa silmää miellyttää. Keväällä puun alunen täyttyy valkoisista ja sinisistä scilloista ja myöhemmin kesällä suopayrtistä. Ne jaksavat kyllä puskea ohuet kuorikekerroksen läpi.
Jos taas haluat pitää esimerkiksi pensaanaluset siistinä kuorikatteella, kannattaa sitä levittää paksu kerros. Siis oikeasti paksu, 5-10 cm. Eli ensin alle maisemointikangasta tai kunnon kerros sanomalehteä. Ja päälle kuorikate. Näin rikat pysyvät poissa pidempään. Ja ne mitkä katteen päälle sattuvat siementämään, on helppo nyppäistä pois.
Nyt on yksi penkki siistitty (ja enää noin tsiljoona jäljellä). Ja näköjään ruukutuspöytäkin vaatisi pientä putsinkia. Mutta kummasti tuli ryhtiä, vai mitä mieltä olette? Pienillä asioilla saa kivan, viimeistellyn ilmeen.

Mukavia pihapuuhia ja syyskuun loppua!

* Yhteistyö:
Puunkuorikate GreenCare
SHARE:

6 kommenttia

 1. Kyllä minun silmääni ainakin miellyttää! Syysterveisin Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri (Blogit.fi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospas tässä pikku hiljaa kohti talvikautta... Ihanaa syksyn jatkoa sinulle!

   Poista
 2. Tulipa kivannäköistä. Alan pikkuhiljaa lämmetä katteille, vaikka ennen ajattelin, ettei ne ole lainkaan minun juttuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään kovasti tästä luonnollisesti kuorikatteesta. Ja siitä tulee aivan ihana metsän tuoksu! Pari päivää menee aina pihassa nuuhkiessa, kun on levittänyt katteet:D

   Poista
 3. Minulle kertoi fiksu puutarhamyymälän myyjä, että katteeksi kannattaa hankkia maatuva katekangas, jos kangasta haluaa kuorikatteen alla käyttää. Jos ostaa sitä tavallisesti marketeissa myytävää, pari vuotta menee hyvin, mutta sitten kasvit alkavat voida huonosti. Ne kasvattavat juurensa maatumattoman katekankaan alapintaan, koska eivät saa tarvitsemaansa humusta. Tätä en ennen tiennyt. Sinulla on kaunis piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hyvä tarkennus, kiitos siitä! Itse käytän yleensä paksua kerrosta sanomalehteä, se maatuu aika lailla sopivassa ajassa:) Kaunista syksyn jatkoa!

   Poista

Blog Design Created by pipdig