torstai 23. elokuuta 2018

Huoltohommissa

Rakastan tomaattien kasvattamista osittain siksi, että ne ovat hyvin pitkämielisiä ja anteeksiantavaisia. Satunnainen kastelun unohtaminen tai huoltotoimenpiteiden laiminlyöminen ei vaikuta sadon määrään. Ainakaan kovin suuresti.
Nyt oli taas aika karsia lehtiä ja antaa hellää hoivaa suurta satoa tarjoaville tomaateille. Tänä vuonna ensimmäiset tomaatit päästiin herkuttelemaan heinäkuun alkupuolella. Pikkuisen eri meininki kuin viime syksynä..!
Paljon on silti vielä kypsymässä ja lajikkeissa on hurjasti eroja. Kirsikka- ja luumutomaatit ovat olleet aikaisia ja satoisia. Yläkuvan kauniit tertut kuuluvat 'Romello' luumutomaatille. Alakuvassa hedelmiään kypsyttelee 'Shirley', joka on mutkaton perustomaatti. Sen punaiset hedelmät ovat tasaisen pyöreät ja keskikokoiset.
Tomaatin lehtiä karsimalla auringonvalo pääsee tasaisesti kaikkialle kasvustoon. Lehtien karsiminen auttaa myös ilmaa kiertämään kasvustossa. Nämä edistävät hedelmien kypsymistä. Alkukaudella lehtiä karsitaan maltillisesti, vain muutama rungon alalehti viikossa. Näin elokuussa lehtiä voidaan poistaa jo ylempääkin ja vähän ronskimmin.
Kasvihuoneessa on jo selvästi sellaista loppukauden fiilistä, vaikka lämpötila nousee päivisin yhä korkeaksi. Sadonkorjuuta riittää vielä pitkään. Jotain haikeaa tässä kuitenkin on, lähestyvän syksyn tunnelmassa.
Nyt nautitaan makoisista tomaateista ja kasvihuoneen ihanista tuoksuista. Ihan parasta!

SHARE:

6 kommenttia

 1. Ne on ne itse kasvatetut tomaatit ja muut niin paljon makoisampia kun kaupasta hankitut!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, täysin samaa mieltä! Sitä yrittää aina omaa satoa vetkuttaa mahdollisimman pitkään, sillä sisällä kypsennettyinäkin "kotitomaateissa" on usein enemmän makua kuin vihannestiskin vastaavissa.

   Poista
 2. Nam! Nyt päästään nauttimaan ahertamisestamme. Pitkä matka siemenestä satoon, mutta se kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on:) Jossakin vaiheessa niitä taimia ees taas ulos ja sisään kantaessaan sitä aina vannoo, ettei koskaan enää... Mutta tässä vaiheessa se on pelkkää sanahelinää, nyt nautitaan erivärisistä ihanista palluroista! <3

   Poista
 3. Omasta kasvihuoneesta tomaatit ovat parhainta. Mä tykkään luumutomaateista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt parina vuonna kasvatellut 'Olivade'-luumutomaattia. Se on satoisa, kaunis ja maukas, yksi ehdottomia lemppareitani!

   Poista

Blog Design Created by pipdig