maanantai 20. elokuuta 2018

Muistakaa syyslannoitus!

Blogiyhteistyö: GreenCare

Elokuu on hurahtanut jo yli puolen välin, joten nyt viimeistään on aika tehdä puutarhan syyslannoitus. Tulevalle viikolle on lupailtu sopivasti sateitakin. 
Käytän puutarhan syyslannoitukseen GreenCare Puutarhan SYKSY -lannoitetta. Se ei sisällä ollenkaan typpeä, joten lannoite sopii kaikille puutarhan kasveille. Ohjeistuksen mukaan se annetaan, kun lehdet ovat vielä vihreitä ja kasvi pystyy hyödyntämään lannoitteen sisältämät ravinteet ennen kylmän tuloa. Silloin syyslannoite ehtii valmistella kasvit parhaiten talven tuloon. Monivuotisille koristekasveille syyslannoituksen voi antaa heinä-elokuussa (en ikinä muista tehdä sitä heinäkuussa) ja hedelmäpuille sekä marjapensaille heti sadonkorjuun jälkeen.
Syyslannoite parantaa monivuotisten kasvien talvenkestävyyttä ja edistää kukka-aiheiden muodostumista. Sen vaikutukset näkyvät siis seuraavana kesänä parempana kukintana ja satona.
Itse viskon lannoitteen mieluiten ämpäristä. Nämä isommat säkit ovat liian painavia meikäläisen kanniskeltavaksi ympäri puutarhaa. Puutarhan SYKSY -lannoitetta löytyy toki myös viiden ja kymmenen kilon pakkauksissa. On kätevää, että pienempään pihaan ei tarvitse ostaa isoa säkkiä varaston nurkkiin pyörimään. 
'Sinikka' siniluumu kypsynee ihan näinä päivinä. Pikkumies käy joka päivä tarkistamassa "luumutilanteen". Vielä ne ovat liian kovia.
Erityisen innokkaasti odotamme 'Pepi' päärynän kypsymistä. Viime vuonna sato jaettiin veitsellä leikaten koko perheen kesken. Tänä vuonna jokainen pääsee herkuttelemaan ruhtinaallisesti useammalla päärynällä!
Mukavia elokiireitä puutarhan parissa!

Blogiyhteistyö: 
Syyslannoite GreenCare
SHARE:

10 kommenttia

 1. Laitoin viime vuonna juurikin tuon Pepi-päärynäpuun pihaan. Tänä kesänä puun ensimmäinen sato kypsymässä, n. 40 isoa päärynää! Olen yrittänyt tukea puuta ettei repeäisi suuren sadon alla. -Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, mahtavaa! Ei siis puun mahdollinen repeäminen vaan upea ensisato. Useinhan sanotaan, että raakileita olisi hyvä poistaa puun taakkaa keventääkseen. Mutta ainakin itse olen siinä hommassa kauhean huono. Kuka nyt herkullista satoa malttaisi pois napsia ennen aikojaan... Toivotaan menestystä ja pitkää ikää Pepille!

   Poista
 2. Pitääkin hakea syyslannoitepussi ja viskellä kasveille.
  Ihanat luumut ja päärynät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa, nopeasti sen saa tehtyä kun toimeen tarttuu!:)

   Poista
 3. Hyvä muistutus tänään sen teen. Hienosti kasvaa luumut ja päärynät siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon ihanaa satoa vielä luvassa <3 Ja hyvä jos muistutus tuli tarpeeseen!

   Poista
 4. Syyslannoitus on täällä kans hoidettu. Viikonloppuna olisi tarkoitus kerätä loput mustaherukat ja tehdä yrttiöljyä. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on selvät suunnitelmat, hyvä hyvä! Täällä ollaan sadonkorjuupuuhien kanssa vasta aivan alkumetreillä. Onneksi hyvät kelit näyttävät yhä jatkuvan.

   Poista
 5. Hei, 2 v sitten istutettu päärynäpuu teki viime kesänä 11 raakiletta, jotka peurat söivät. Tänä kesänä oli alkuja, mutta ne kaikki muurahaisten suihin tai mikä lie vastaava. Lehdet täynnä mustia pilkkuja. Kannattaako yrittää lannoittaa ja elvyttää?
  Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Päivi,
   En ole kasvitautien asiantuntija, mutta tämä poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kesä on kyllä koetellut monia kasveja rankasti. Ilman muuta antaisin syyslannoitteen ja katsoisin mikä tilanne ensi keväänä. Vioittuneet lehdet haravoisin pois ja tuhoasin, en laittaisi kompostiin. Toivottavasti puu vielä ensi keväänä virkoaa!

   Poista

Blog Design Created by pipdig